Program Noći kazališta ponovno ruši rekorde

Manifestacija Noć kazališta iz godine u godinu bilježi rast interesa institucija i publike, a ove će godine u subotu 15. studenoga u njoj sudjelovati 94 institucije s čak 147 izvedbi i više od sedamdeset popratnih programa, što je najviše dosad.

Pod sloganom "Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu!" svoja će recentna ostvarenja i aktualne repertoare predstaviti na ukupno 76 lokacija u 43 hrvatska grada.

Osim predstava, Noć kazališta ove godine donosi i više od sedamdeset različitih popratnih programa - koncerata, razgledavanja kazališta, partyja, druženja s glumcima, glazbenih performansa, te izložbi. Većina je programa besplatna, a oni koji nisu bit će dostupni po vrlo popularnim cijenama.

Prve izvedbe počinju već u 10 sati ujutro u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te u Maloj sceni u Zagrebu. Najbogatiji program ove godine nudi Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s čak sedam predstava i isto toliko popratnih programa, ostvarenih u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Ove se godine inicijativi priključio niz novih sudionika, među kojima su Zajednica udruga Centar nezavisne kulture iz Zadra, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, Centar za kulturu Sv. Filip i Jakov, Glumačka družina Đula iz Ogulina i Suhopolje.

Ugošćuju se i kazališta izvan Hrvatske, pa tako Gradsko kazalište Beli Manastir priprema jednu premijeru i gostovanje Draft teatara iz Tuzle, dok će u Gradskom kazalištu Đurđevac gostovati Mostarski teatar mladih 1974. Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca ugošćuje čak dva teatra iz BiH: Teatar Fedra iz Bugojna i Mali teatar iz Mostara, dok u Istarskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu Pula gostuje Slovensko narodno gledališče iz Maribora.
Jedina otočka lokacija - Šolta ugostit će Amatersko kazalište Ranko Marinković iz Visa, pa će tako u ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovati predstave s dva otoka.

Voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac istaknula je da su se inicijativi i ove godine priključile druge europske zemlje, koje su prepoznale značaj i ulogu njezina održavanja, pa će tako istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovati brojne institucije u još šest zemalja - Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji. "Tako će se ove godine Noć kazališta održati u ukupno 153 grada a obuhvatiti će 439 kazališta", kazala je Kruljac.

Detaljni program Noći kazališta 2014. dostupan je na službenoj internetskoj stranici www.noc-kazalista.com.