Guberina i Petković Sobjeslavski dobitnici nagrade HDDU-a

Hrvatski glumac Špiro Guberina i operetna primadona Nevenka Petković Sobjeslavski dobitnici su ovogodišnjih nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), objavljeno je na konferenciji za novinare, uz nominacije za nagrade hrvatskoga glumišta koje se tradicionalno dodjeljuju 24. studenog.

Žiri je odradio herojski posao pogledavši oko šezdeset prijavljenih predstava i još neke po svom izboru, rekao je predsjednik Društva Boris Svrtan na konferenciji za novinare. Najavio je da će dodjela nagrada u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz izravan prijenos na HRT-u 2, biti fokusirana na dvadesetak kazališnih središta diljem Hrvatske, kako bi se reflektori okrenuli prema centrima koji vrijedno rade predstave, a koji su često medijski uskraćeni.

Za najbolju predstavu u cjelini nominirani su autorski projekt "Potop" Mirana Kurspahića, "Thelma i Louise" Dalibora Matanića (Istarsko narodno kazalište u Puli) te "Tri sestre" Slobodana Unkovskog (Gavella), a za najboljeg redatelja Saša Božić za predstavu "Nora", Janusz Kica za predstavu "Amerika" te Miran Kurspahić za "Potop".

Najbolji glumci birat će se između Hrvojke Begović (za ulogu Elmire u predstavi "Tartuffe"), Nataše Janjić (za ulogu Maše u "Tri sestre") i Helene Minić (za ulogu Thelme u "Thelma i Louise") te Živka Anočića (za Karla Rossmana u "Americi"), Ozrena Grabarića (za Andreja Sergejeviča Prozorova u "Tri sestre") i Krešimira Mikića (za naslovnu ulogu u "Hamletu").

Najbolja predstavu u cjelini na području operete i mjuzikla birat će se između mjuzikla "Crna kuća - mjuzikl u boji" u režiji i koreografiji Igora Barberića (koprodukcija B GLAD produkcija i Udruga KiP), "Guslač na krovu" u režiji Ozrena Prohića (riječki HNK) i "Monthy Python's Spamalot" u režiji Igora Mešina ("Komedija").

Nagrade za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje dodjeljivat će se između Igora Mešina za režiju predstave "Monthy Python's Spamalot", Bojana Valentića koji je napravio koreografiju za isti mjuzikl te Igora Vlajnića za dirigentsko ostvarenje u "Guslaču na krovu".

Zdenka Kovačiček (za ulogu Elle u mjuziklu "Ella i Marilyn"), Renata Sabljak (za Gospu od jezera u Monthyju Pythonu) i Vanda Winter (za Janu u "Gubec begu") nominirane su za najbolju žensku ulogu, a Dražen Čuček (za Sir Robina u Pythonu), Damir Lončar (za Kralja Arthura u istom mjuziklu) i Bojan Šober (za ulogu Tevye u "Guslaču na krovu") za najbolju mušku ulogu.

Za najbolju plesnu predstavu u cjelini nominirani su "Hermafroditi duše" Žaka Valente, "Istovremeno drugi" Matije Ferlina i "Surprised body project - Zagreb" Francesca Scavette, a za najbolje koreografsko ostvarenje Aleksandra Janeva Imfeld ("Pokret-ač"), Marjana Krajač ("Koreografska fantazija br.1") i Roberta Milevoj ("Opet Roberta").

Dok će se za najbolju žensku plesnu ulogu natjecati Dina Ekštajn ("Pokret-ač"), Aleksandra Mišić ("Hermafroditi duše") i Petra Valentić ("Anything"), u kategoriji muške uloge nema nominiranih.

Objavljene su i nominacije za najbolju lutkarsku predstavu te glumačka ostvarenja u njima, za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst, najbolja redateljska i glumačka ostvarenja u radio, odnosno televizijskoj drami. Svi žiriji zajednički su nominirali najbolja ostvarenja za scenografiju i kostimografiju.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je Đurđi Škavić za kontinuiran rad jezične savjetnice u stotinama predstava brojnih kazališta i kazališnih skupina.

U videoprilogu pogledajte prve dojmove nagrađenih.