REXPO Adriatics - Josipović: Država regulator, a ne glavni sudionik

Predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da bi država treba biti tek regulator, a ne glavni sudionik gospodarskih procesa, poručivši izlagačima, posjetiteljima i sudionicima panela na ovogodišnjem međunarodnom sajmu investicijskih projekata za jadransku regiju REXPO Adriatic da su potrebne odlučne i intenzivne reforme cijelog društva.

Samo promjena poreznih zakona ili određenih propisa koji se odnose na poticanje ulaganja nisu dovoljna. Potrebna nam je i promjena državne uprave, promjena u pravosuđu i promjena organizacije države, odnosna regionalizacija i decentralizacija zemlje. Potrebna je i što veća samoregulacija te da se država izvuče iz gospodarstva i postane tek regulator, a ne glavni sudionik gospodarskog procesa, izjavio je Jospović na početku sajma, koji se danas i sutra održava u Hypo centru u Zagrebu.

U pozdravnom govoru naglasio je i da politika mora biti iznad oportunizma i straha od reformi te da se mora shvatiti da nema vremena za nove kompromise.

Interes za ulaganja u Hrvatsku postoji, ali rezultatima, unatoč tome što su ohrabrujući u posljednjih godinu dana, nikako ne možemo biti zadovoljni, ustvrdio je Josipović. Dodao je da novi zakoni koji podržavaju investicije jesu dobri ali ne i dovoljni, te da su potrebne ambicioznije mjere i intenzivnije reforme kako bi se osigurali bolji uvjeti za poslovanje i konkurentnost gospodarstva.

Napomenuo je da je na tragu strateških promjena i njegova inicijativa za promjenom Ustava. Kako je istaknuo, Hrvatska je zainteresirana za greenfield investicije, dislociranje proizvodnje i suradnju s pojedinim regijama kojima pripada, te ima što ponuditi na području poljoprivrede, turizma, prehrambene, drvne i tekstilne industrije, ali i u ICT sektoru. Naglasio je također važnost sinergije obrazovanja i gospodarstva.

Treći po redu sajam REXPO Adriatic, u organizaciji tvrtke Expositum, ove godine okupio je više od 1.400 sudionika i 70-ak izlagača iz 30 zemalja, koji će tijekom dva dana predstaviti najbolje investicijske projekte u regiji te pokušati naći partnere u Hrvatskoj.

Prema informacijama od organizatora, najveći su interes ulagači pokazali za turizam, obnovljive izvore energije i zelene projekte.

U sklopu REXPO-a održat će se i niz panela na kojima će stručnjaci raspravljati o aktualnim temama u području investicija.

Hajdaš Dončić: Brojne prilike za ulaganja u promet

Hrvatska će u sljedećem desetljeću prometne projekte financirati dominantno iz europskih fondova i u suradnji s privatnim ulagačima, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na panelu o ulaganjima u prometni sektor na ulagačkoj konferenciji REXPO Adriatic.

Najveća se ulaganja, prema njegovim riječima, očekuju u željeznicu pri čemu je najvažniji projekt pruge Rijeka-Botovo koji će biti prvenstveno namijenjen robnom prometu. Uz pravac Rijeka-Botovo, koji je dominantno robni pravac, perspektivni putnički pravci za ulaganja su zagrebački prsten, primjerice povezivanje prugom Zračne luke i centra grada Zagreba željeznicom, naveo je Hajdaš Dončić.

Spomenuo je i značajna ulaganja u obnovu zračnih luka, prije svega dubrovačke, uz gradnju novog terminala Zračne luke Zagreb te obnovu Zračne luke Split. Manje zračne luke, kao što su osječka i riječka, po njegovu mišljenju imaju priliku za rad kao manje cargo luke.

Prikupljeno 160.000 potpisa protiv monetizacije autocesta

Značajan dio tih ulaganja, kao i onih u ceste, dijelom ovisi o uspjehu monetizacije duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, upozorava Hajdaš Dončić. Naime, kako je rekao, Europska komisija hrvatski model izdavanja jamstava za kredite sadašnjim koncesionarima, uz njihove prihoda od cestarine i trošarina, smatra neodrživim. Stoga će Vlada, kaže resorni ministar, u slučaju neuspjeha monetizacije morati izabrati između povećavanja trošarina ili rezanja nekih proračunskih rashoda.