Interliber okupio do sada najveći broj izlagača

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvorila je 37. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber naglasivši tom prigodom kako joj je posebna čast otvoriti Interliber jer i sama dolazi iz svijeta knjige koji je, na veliko iznenađenje, po zadnjim istraživanjima Europske unije, još uvijek najveća kulturna industrija u Europi.

Govoreći o konkretnim mjerama o kojima Ministarstvo kulture pregovara s Ministarstvom financija, ministrica je najavila ono za što, kako je rekla, misli da je u ovom trenutku najpotrebnije izdavačima: pokretanje posebnih krednitnih linja kojima će se osiguravati novi, veći projekti za manje i velike nakladnike, te pokušaj obnove mreža knjižara i naći druge, alternativne modele distribucije knjiga. Možda je jedno rješenje u tome smislu okrenuti se regiji i napraviti naš zajednički Amazon, kazala je Zlatar Violić.

Zagrebački velesajam domaćin je triju sajmova: Interlibera - međunarodnog sajma knjiga i učila, Sajma glazbe i multimedije te Reboot Infogamera - sajma industrije videoigara. Dva sajma - Interliber te Sajam glazbe i multimedije - trajat će do 16. studenog, a Sajam informacijskih tehnologija počinje dan poslije, 12. studenog, ali također završava 16. studenoga.

Interliber, kojemu se posebice raduju svi ljubitelji knjige, za svoje je 37. izdanje okupio do sada najveći broj izlagača - njih 250. Održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
Održat će se književne radionice, okrugli stolovi, dodjele priznanja i još mnoga zbivanja koja donosi bogat sajamski program. Ovogodišnji Interliber ugostit će i poznatu književnicu i povjesničarku Deborah Harkness koju dovodi nakladnik "Fraktura", a koja će na njihovu štandu i potpisivati svoju posljednju knjigu "Knjiga života". Nakladnik "Profil" ugostit će pak Florence Hartmann i F. Williama Engdahla koji će predstaviti svoje knjige "Zviždači" i "Uništite Kinu".

Na Interliberu će biti predstavljen i pobjednik V.B.Z.-ova natječaja za najbolji neobjavljeni roman godine, a dodijelit će se i nagrada "Ovca u kutiji" za najbolju hrvatsku slikovnicu koja se dodjeljuje od 2005. Među ostalim, na Interliberu će biti predstavljena strip-knjiga "Dječak - edukativni strip o Draženu Petroviću" u organizaciji Zaklade Dražena Petrovića i strip-knjižare Lastan.

Na Sajmu glazbe i multimedije u paviljonu 7a posjetitelje očekuju brojne prezentacije glazbala i profesionalne audioopreme, edukativne radionice za glazbenike profesionalce i amatere te niz zabavnih događaja, za što se pobrinulo 105 izlagača na oko deset i pol tisuća četvornih metara.

Sajam Reboot Infogamer donijet će trostruko više sadržaja nego lani, a održat će se u paviljonima 8, 8a i 9 na površini od oko deset tisuća četvornih metara.

Ulaz na Interliber i Sajam glazbe i multimedije je besplatan, a ulaznice će se plaćati za sajam Reboot Infogamer.