"Granice" – izložba fotografija poljskih autora

U sklopu programa "Poljska jesen u Zagrebu" u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) otvara se izložba fotografija "Granice". Autori fotografija su Piotr Sikora i Piotr Bondarczyk.

Organizirala ju je Poljska kulturna udruga Mikolaj Kopernik, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu te uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, predstavnika poljske nacionalne manjine grada Zagreba.
U ovoj godini, u kojoj Poljska obilježava brojne okrugle godišnjice, a u povodu Dana nezavisnosti Poljske, pripadnici poljske manjine u Zagrebu željeli su predstaviti niz kulturnih manifestacija koje njihovu domovinu prezentiraju kao zemlju budućnosti, zemlju koja svoje postojanje zasniva na međunarodnoj suradnji i na uzajamnom upoznavanju kultura drugih naroda. Otvaranje izložbe najbolja je ilustracija njihovi namjera.

Piotr Sikora više od 20 godina živi i djeluje u NewYorku. Njegove fotografije jedne su od najprodavanijih u SAD-u, a karakteriziraju ih veliki kontrasti i dinamika. Piotr Bondarczyk je slikar, fotograf, računalni grafičar, glumac, dizajner interijera i rekviziter. Trenutačno živi i radi u New Yorku. Idejni je začetnik i autor stilizacije ciklusa fotografija "Granice".

Mijenja se slika našega društva, koje je godinama bilo zatvoreno u komunističkom bloku. Ovaj gotovo homogen narod, s malobrojnim pripadnicima nacionalnih manjina, trenutačno svjedoči prijelomnom otvaranju prema svijetu. Etničke skupine iz cijeloga svijeta pristižu i pristizat će u našu zemlju u sve većem broju. Pruža nam se mogućnost upoznavanja, asimilacije i stvaranja novih vrijednosti, dosad dalekih našoj kulturi, rekli su, među ostalim, autori o izložbi.

Ulazak na izložbu je slobodan. Otvorena je od 12. do 18. studenoga.