Festival Dani domovinskog filma u kinu Tuškanac

Dokumentarnim filmom "Zlatni lančić" Miroslava Mikuljana u zagrebačkom kinu "Tuškanac" otvaraju se Dani domovinskog filma u okviru kojega će se prikazivati filmovi posvećeni Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Filmovi o Domovinskom ratu nisu dovoljno poznati publici i potreban je festival koji će ukazati da postoji produkcija na tu temu, a važno je i upoznati publiku, osobito mlade, s važnim događajima obrane i stvaranja slobodne države Hrvatske.

Smisao projekta je prikazati i potaknuti produkciju na temu Domovinskog rata, educirati mlade, upoznati ih s važnim povijesnim danima obrane zemlje te nedostatna učenja iz školskih udžbenika o Domovinskom ratu nadopuniti filmovima.

Festival će obrađivati različite teme, od branitelja i istaknutih pojedinaca, vojnih akcija te stradanja sakralnih i kulturnih objekata u ratnom razaranju do svjedočanstva žrtava, stradanja gospodarskih resursa i stvaralaštva mladih na temu Domovinskog rata.

Na prvom izdanju Dana sudjeluju samo dokumentarni filmovi, a od iduće godine planira se uključiti televizijske reportaže i amaterske snimke. Također, naredne godine festival bi trebao trajati dva dana duže, priredit će se programi produkcije mladih i domoljubnih filmova te uradaka ostalih zemalja gostiju.

Na festivalu će se dodijeliti dvije nagrade, Deklaracija Domovinskog rata za najbolje obrađenu temu i Hrvatska pastirica - Ptica koja uzlijeće za ukupni dojam, obje radovi u kamenu kipara Ivana Matkovića Laste.

U žiriju su Jon James Hunter Todd, predsjednik i osnivač Houston International Film Festivala, WorldFest - Houston, pijanistica Eva Kirchmayer Bilić i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Ulaz na festival je besplatan.