Platforma 112: Gotovo nijedan zahtjev nije ostvaren

Platforma 112 okupila se ispred Vlade kako bi premijeru Zoranu Milanoviću predali izvještaj - ocjenu reformskih kapaciteta Vlade u protekle tri godine mandata u odnosu na 112 zahtjeva koje je platforma izradila uoči parlamentarnih izbora 2011.

Ti su zahtjevi trebali služiti kao pokazatelj koliko je u Hrvatskoj na djelu vladavina prava. Ovaj je izvještaj nažalost pokazao poraznu činjenicu da gotovo ni jedan od 112 zahtjeva nije ostvaren. Pomaci su vidljivi u samo 16 zahtjeva, ističe Milana Romić iz Platforme 112.

Na Markovu trgu aktivisti su zato tijelima ispisali 112, držeći simbolično u rukama isto toliko balona, od kojih je nakon bušenja ostalo samo 16.

U izvještaju nisu naveli preporuke za poboljšanje rada Vlade jer, kaže Romić, smatraju da je to nerealno očekivati u predizbornoj godini. Ti pomaci koji su vidljivi, oni zapravo ne pokazuju stvarnu volju Vlade za bilo kakvim realnim, konkretnijim poboljšanjima i napretku u Hrvatskoj. Ono što smo također vidjeli i što je važno jest da je uočljiv tržišni trend u upravljanju državom pravdan, naravno, dugotrajnom financijskom krizom, što nikako nije bilo najavljeno prije samih izbora, dodala je.

Izvještaj Platforme 112 o radu Vlade pogledajte u privitku.