Izložbu "Guercino: Svjetlo baroka" pogledalo pet tisuća ljudi

U nešto više od dva tjedna otkad je otvorena, izložbu Guercino: Svjetlo baroka kojom se predstavlja opus tog istaknutog talijanskog majstora baroka u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu obišlo je pet tisuća ljudi, što je Muzej obilježio nagrađivanjem pettisućitog posjetitelja suvenirima s reprodukcijom umjetnikovih djela.

Riječ je o Dijani Jerković Križan, profesorici književnosti u Srednjoj školi Pregrada kojoj će, napominje se u obavijesti MUO-a, izložba i katalog pomoći u tome da učenicima lakše predstavi teoriju barokne književnosti. Dobila je torbu s magnetom, blokom, razglednicama, rokovnikom, olovkom i krpicom za naočale.

Izložba Guercino: Svjetlo baroka, kojoj su kustosi Miroslav Gašparović, Luigi Ficacci i Fausto Gozzi, donosi platna i freske, 35 djela kojima se predstavlja umjetnički put i razvoj Giovanija Francesca Barbierija, zvanog Guercino (Cento, 1591. - Bologna, 1666.), umjetnika koji je bitno odredio slikarstvo svog doba. Kronološki slijed izloženih djela obuhvaća širok vremenski raspon, od prvih narudžbi za opremu samostanske crkve Spirito Santo i župne crkve Renazzo u Centu do kasnih djela iz bolonjske faze.

Nakon Zagreba, gdje je izložba otvorena od 28. listopada do 31. siječnja, izložba putuje u Tokio i Sjedinjene Američke Države, u nastavku turneje kojom se prikupljaju sredstva za restauriranje Gradske pinakoteke u Centu. Iz te pinakoteke je za izložbu posuđeno 25 djela, a ostalo je vlasništvo crkvi sv. Sebastijana u Renazzu, Fundacije Cassa di Risparmio u Centu, Nacionalne pinakoteke u Bologni, Fundacije Cassa di Risparmio u Bologni, Unicredita Bologna, Nacionalne Akademije sv. Luke iz Rima te privatnih zbirki.

Sav prihod od prodaje izložbenog kataloga namijenjen je za nabavu kuhinjskog pribora za mještane poplavljenog sela Đurići u županjskoj Posavini, a kupnjom ulaznice svi posjetitelji sudjeluju u velikoj nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada vikend za dvije osobe u Bologni s besplatnim ulaznicama za Nacionalnu pinakoteku u tom gradu, a MUO daruje i set suvenira s najatraktivnijim reprodukcijama Guercinovih remek-djela.