Akademiku Zvonku Kusiću novi mandat na čelu HAZU-a

Članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) dali su na skupštini u palači Akademije večeras akademiku Zvonku Kusiću mandat da i u iduće četiri godine bude na čelu te vodeće hrvatske znanstvene i kulturne ustanove.

Potporu za drugi četverogodišnji mandat dobili su i dosadašnji potpredsjednici akademici Jakša Barbić i Velimir Neidhardt te glavni tajnik akademik Pavao Rudan. Dosadašnji čelnici HAZU nisu imali protukandidate, a na skupštini je bilo 117 akademika, od njih ukupno 148.

Akademik Kusić dobio je 109 glasova od 117 nazočnih akademika, obojica potpredsjednika po 105 glasova, a glavni tajnik dobio je 80 glasova. 

U govoru što je prethodio glasovanju akademik Kusić se osvrnuo na rad HAZU-a u njegovu dosadašnjem mandatu kada je Akademija, među ostalim, proslavila 150. godišnjicu, osnovala nove zavode u Križevcima i Rijeci, donijela deklaraciju kojom je podržala ulazak Hrvatske u EU, a svojim je deklaracijama osudila prvostupanjske presude Haaškog suda generalima iz Hrvatske i BiH te reagirala na osporavanje hrvatskog identiteta Bunjevaca. Uvedena su i redovita predavanja četvrtkom kao dijalog s javnošću, kao i Dani otvorenih vrata HAZU.

Ustvrdio je kako je HAZU najveća konstanta i simbol hrvatskoga društva u kojoj se ostvaruje konsenzus protiv destrukcije i podjele nacije i društva. Akademik Kusić istaknuo je kako HAZU ima veliku odgovornost kao referentno mjesto u društvu koje naciji poručuje kako treba raditi. S tim u vezi, najavio je da će Akademija, unatoč financijskim restrikcijama, i u idućem razdoblju zadržati kontinuitet dosadašnjeg rada, pri čemu će pak, smatra, "Akademija što više trebati imati inicijativu, a što manje reagirati".


Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na skupštini je izabrano i pet članova Predsjedništva HAZU koji su svi dobili potporu više od stotinu akademika.