Ministarstvu kulture povećan proračun za ovu i iduću godinu

Ministarstvo kulture u rebalansu proračuna za 2014. dobilo je 23,1 milijun kuna više.

Proračun Ministarstva kulture za 2015. uvećan je za 20 milijuna kuna koji se usmjeravaju na dovršavanje projekata od nacionalne važnosti - izvedbu stalnoga muzejskog postava u Sinju u povodu 300. obljetnice Sinjske alke, postav kninskog muzeja vezano uz 20. obljetnicu akcije "Oluja" i dovršetak postava Muzeja vučedolske kulture.

S obzirom na to da su od sljedeće godine prvi put dostupni europski strukturni instrumenti koji moraju biti glavni izvor sredstava za ostvarivanje spomenutih ciljeva, Ministarstvo kulture imat će i dodatnih 58 milijuna kuna iz Europske unije (EU), što ne ulazi u limit sredstava proračuna, ali se iskazuju u ukupnom proračunu Ministarstva kulture, objavilo je to Ministarstvo.

Navodi se kako je najveći dio od 23,1 milijuna kuna dobivenih rebalansom proračuna za 2014. namijenjen za isplatu plaća - 8,5 milijuna kuna; 6,5 milijuna kuna ide za poticanje audiovizualnog stvaralaštva, 4,1 milijun za djelatnost Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) te četiri milijuna kuna za sanaciju od poplava.

Podsjeća se da je u strategijama Vladinih programa za razdoblje od 2015. do 2017., prihvaćenima 7. studenoga 2014., definirano 12 strateških ciljeva, među kojima je i razvoj kulturnoga i umjetničkog stvaralaštva. Time su obuhvaćeni svi oblici poticanja i promicanja kulture i kulturnih djelatnosti, što će pridonijeti razvoju i unapređenju kulturnoga života te zaštite i očuvanja kulturne baštine.