Međunarodna izložba Touch Me Festivala u Klovićevim dvorima

Umjetnost i znanost spojile su na ovogodišnjem Touch Me Festivalu, čija se središnja međunarodna izložba na temu "Vrijeme je!" otvara večeras u zagrebačkoj Galeriji Klovićevih dvora s radovima koji znanstveno i umjetnički istražuju pojam vremena.

Po riječima kustosice Olge Majcen Linn, obično se ono što ljudi podrazumijevaju pod vremenom čini se dosadnim, kao da se nema što reći o svim tim sekundama, minutama, danima, tjednima, no postoje nova istraživanja koja su došla nakon newtonovskog poimanja vremena kao vremenske strijele, kretanja od prošlosti prema sadašnjosti i budućnosti i einsteinovskih poimanja koji je shvatio da je gravitacija nešto što izrazito utječe na vrijeme i da ono ne postoji izvan naše atmosfere u smislu kako ga mi poimamo.

Na otvorenju izložbe, na kojoj će putem tridesetak radova svoju fascinaciju vremenom izraziti umjetnici i znanstvenici iz Nizozemske, Portugala, Velike Britanije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, nizozemski umjetnici Evelina Domnitch i Dmitry Gelfand će izvesti performans "10 000 paunovih pera u pjenušavoj kiselini". Riječ je o radu umjetničkog dua koji je uz pomoć laserskog svjetla za skeniranje površina nakupina mjehurića od sapunice napravio senzoričke ambijente u kojima se fizika, kemija i informatika stapaju s filozofskim praksama.

Među ostalim, bračni par Marta de Menezes i Luis Graca će na izložbi predstaviti instalaciju "Besmrtnost za dvoje" koja prikazuje nastanak besmrtnih staničnih linija koje kao takve mogu opstati jedino u izolaciji.

Austrijski umjetnik Erich Berger će svojom instalacijom "Polsprung" upozoriti na prijeteće scenarije u slučaju preokreta Zemljinog magnetskog polja, dok će portugalski umjetnik Antonio Caramelo uvesti posjetitelje u interaktivni svijet oblaka, omogućujući im ubrzaju ili uspore ritmove prirode prema vlastitim željama. Velika tema unutar izložbe je percepcija vremena, među kojima se ističu četiri rada Ivana Ladislava Galete u kojima je percepcija vremena pomaknuta.

Kustosica Marta de Menezes ocijenila je da, iako ima vrlo malo umjetničkih djela kojima je primarna tema vrijeme u bilo kojoj od svojih varijacija, mnogo ih je koja su snažno vezana uz različite aspekte samog poimanja vremena, pa su izlošci kohezivni u svojoj koncepciji, ali heterogeni u formalizaciji same izložbe.

Diskurzivni dio festivalskog programa počeo je 10. studenoga predavanjima na Institutu za fiziku, Institutu Ruđer Bošković i u KSET-u, a izložbeni program će trajati do 7. prosinca.

Teme dosadašnjih festivala bile su užitak, energija i inteligencija, a organizator tog trijenalnog projekta je zagrebački Kontejner.