Nagrade Luka Ritz Barbari Rubinić i postumno Luki Mihaliću

Dodijeljene su ovogodišnje Nagrade Luka Ritz Nasilje nije hrabrost. Dobitnici su maturantica Barbara Rubinić, učenica I. gimnazije, i postumno Luka Mihalić, učenik Osnovne škole Tituša Brezovačkog.

Luka je obolio od leukemije i dok je boravio u bolnici angažirao se u akciji upisivanja osoba u registar matičnih stanica. Njegovim zauzimanjem upisano je više od 200 novih darivatelja. 

Znatno je pridonio upisivanju osoba u registar u veljači ove godine, kada je na tradicionalnoj sportsko-humanitarnoj priredbi svojim prijedlogom da se tijekom priredbe u njegovoj školi omogući prikupljanje krvotvornih matičnih stanica od dobrovoljnih darivatelja. Pozivu se odazvala Zaklada Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri te se u Registar upisalo 77 potencijalnih darivatelja koštane srži. Zalaganjem ovog jedinstvenog četrnaestogodišnjaka i u Osnovnoj školi Bukovac u svibnju je održana humanitarna akcija upisa u Registar pa ja tako, njegovom inicijativom, upisano 120 novih članova. Hrabro se borio s teškom bolešću, a nesebično je odlučio pomoći i drugim oboljelima. Unatoč tome što je veći dio vremena provodio u bolnici, uz veliku potporu svojih roditelja, bio je odličan učenik, vedar, znatiželjan, duhovit, druželjubiv. Gradivo je učio on line. Volio je glazbu i svoju gitaru, s prijateljima igrati kompjutorske igrice. Svaku situaciju nastojao je sagledati s vedrije strane.

Srednjoškolka Barbara Rubinić, učenica I. gimnazije, nositeljica je naslova Učenice generacije, što joj je Nastavničko vijeće I. gimnazije dodijelilo zadnje dvije godine. Aktivna je članica i suvoditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te dobitnica nagrade škole u kategoriji Najvolonteri za 2012./13. Sa svojom volonterskom skupinom svake godine aktivno sudjeluje u tradicionalnom humanitarnom događaju I. gimnazije Kap dobrote te u gotovo svim drugim volonterskim akcijama, a uključuje se i u akcije međunarodne suradnje za pomoć afričkoj djeci. Nakon školskog posjeta Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prijavila se u ljetni volonterski kamp i s volonterima iz svijeta provela praznike pomažući kronično oboljeloj djeci. Sudjelovala je u nekoliko radionica i o vršnjačkoj medijaciji kao načinu nenasilnog rješavanja sukoba i znanstvenom istraživanju o potrebama i socijalnoj osjetljivosti mladih. Odlična je i uzorna učenica, a svojim odlikama tolerancije, iznimne empatije i socijalne poduzetnosti, predstavnica je generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje.

Nagrade su u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu dodijelili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek.

Ova nas svečanost treba podsjetiti na trajnu obvezu izgradnje nenasilnog društva, rekao je Kosor na Međunarodni dan tolerancije. Naglasio da su potvrda boljeg društva upravo ovogodišnji dobitnici nagrade, Luka i Barbara, te je citirajući poručio: Jedina važna stvar kad budemo odlazili bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom.

Sandra Švaljek nadovezala se rekavši kako život nije u nalaženju sebe, nego u stvaranju sebe, što je bio i smisao života Luke Ritza, mladog čovjeka koji je, kako je rekla, previše volio zvijezde da bi se bojao noći. Svatko na svoj način, ovi mladi ljudi poručuju nam da je prilika za humano i plemenito djelovanje ovdje i sada, rekla je Švaljek.