Interliber posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja

Ovogodišnji 37. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, Sajma glazbe i multimedije te Reboot Infogamer zatvaraju se večeras na Zagrebačkom velesajmu.

Voditelj projekta Interliber Zoran Ušurić izjavio je kako je Interliber posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja. Za razliku od prošle godine, komercijalni prostor u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma bio je veći za oko 2%. Atmosfera na Interliberu pokazuje da su nakladnici zadovoljni prometom, smatra.

Interliber i Sajam glazbe i multimedije održavali su se od 11. do 16. studenoga, a Sajam informacijskih tehnologija počeo dan kasnije, 12. studenoga.
Interliber je okupio oko 250 izlagača koji su nudili domaća i inozemna izdanja, a osim predstavljanja knjiga i autora tijekom Interlibera održavane su književne radionice i okrugli stolovi. Na središnjoj pozornici Sajma te na štandovima nakladnika predstavljani su novi naslovi knjiga, među kojima i 4. kolo Djela Ivana Aralice te 2. kolo hrvatskoga izdanja Djela Ive Andrića.

Predsjednik Udruge nakladnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Neven Antičević smatra kako u nakladništvu dno krize možda još nije dosegnuto. Broj naslova dvostruko je manji nego što je bio prije pet godina i stalno se govori o tome da je ovo dno, rekao je Antičević dodavši kako su nakladnicima potrebni čitatelji koji žele čitati i koji si to mogu priuštiti. Upravo u tome i leži osnovni problem cijele struke jer se zbog smanjene potrošnje na knjige ne proizvodi dovoljno novih knjiga, smatra.

Ovogodišnja književna nagrada VBZ - Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je Ivici Prtenjači za roman "rdo, a banjalučka zaklada Kočićevo pero iz Republike Srpske u BiH ove je godine nagradu uručila novinaru Dragi Hedlu za roman Donjodravska obala.