Radnici TPP-a na prosvjednom mimohodu šibenskim ulicama

S natpisima "Hoćemo raditi i od rada živjeti", "Hoćemo posao", "Pravo na rad i plaću" stotinjak radnika Tvornice prešanih proizvoda (TPP) jutros su prosvjednom povorkom Šibenikom upozorili da je budućnost toga za šibensko gospodarstvo važnog pogona bivšega TLM-a neizvjesna jer je proizvodnja stala prije mjesec i pol dana, radnici su poslani kući, a plaće nisu dobili dva mjeseca.

Radnici TLM TPP-a stigli su pred zgradu šibenske Gradske uprave kako bi gradske predstavnike upozorili na sve što se u tvornici događa. Tražili su da se sastanu sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, no on se nije pojavio. Kako je prosvjednicima objašnjeno, on je već danas krenuo u Vukovar.

Zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo Danijel Mileta rekao je u ime Gradske uprave da podupire prosvjed radnika, no, dodao je, problemi tvornice ne mogu se riješiti u zgradi Gradske uprave.

Prosvjed radnika TLM-a

Svoj pohod radnici su završili pred zgradom Županije, gdje im se pridružio župan Goran Pauk. Župan je podupro radnike, ističući da je jutros mjerodavnim ministarstvima i Vladi poslao pismo u kojemu traži hitnu reviziju sporazuma o privatizaciji TLM-a iz 2007. godine, koja bi utvrdila što je bilo ugovoreno, a što je ostvareno. Ako aktualni vlasnik ne može uspostaviti stabilnu poslovnu politiku u tvrtki, država mora tražiti novoga strateškog partnera, rekao je župan Pauk i zaključio kako zainteresiranih ima.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević istaknuo je danas kako država mora pomoći TLM-u kao što je pomogla Borovu. Hrvatska država pomogla je bosanskoj tvornici nakon rata, kad je njezina proizvodnja bila upitna, pa nije korektno da ona sad postavlja uvjete, istaknuo je Matijašević.

Radnici su se danas razišli uz najavu da će, ako se stanje ne promijeni, opet na ulice, čak i do Markova trga.