Kalmeta pod istragom: 'To su stare stvari, dokazat ću nevinost'

USKOK je proširio istragu u slučaju Remorker na zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu. Istraga se odnosi na vrijeme dok je Kalmeta bio ministar mora, turizma, prometa i razvitka, od 2005. do 2010. godine.

Proširenje istrage u aferi Remorker - reakcije


USKOK sumnja da je Kalmeta počinio niz kaznenih djela -  da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća preko tvrtke Remorker Igora Premilovca izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu, Premilovac je zadržao proviziju, a ostatak dao Sapunaru koji je novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u USKOK-u.

Rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika objavljeno na USKOK-ovim stranicama pročitajte u cijelosti

'Nije podignuta kaznena prijava protiv mene, nego je proširena istraga - što je velika razlika. Rješenje o proširenju istrage u aferi Remorker dobio sam prošlog tjedna. Ne mogu osobno govoriti o sadržaju istrage, ali mogu reći da su to sve stare i poznate stvari. Tijekom istrage dokazat ću svoju nevinost', izjavio je Božidar Kalmeta. Dodao je kako policija i USKOK nisu dolazili u Grad Zadar.

Najavljujući žalbu na rješenje o proširenju istrage Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je kako je 'gotovo izvjesno da će se Kalmeta braniti aktivno, iznoseći činjenice i dokaze koje pobijaju bilo kakvo činjenje kaznenog djela'. Dodao je da još ne zna kada će Kalmeta biti pozvan na razgovor u Uskok koji nakon proširenja istrage nije tražio njegovo zadržavanje u istražnom zatvoru. 'Nakon što uložimo žalbu sudac istrage treba donijeti odluku. Ako odbije žalbu rješenje o istrazi postaje pravomoćno i iz Uskoka nas mogu zvati na razgovor', kazao je Vilajtović, dodajući da mu je teško procijeniti kada bi to moglo biti.Josip Sapunar (Zarko Basic/PIXSELL)

Podsjetimo, Božidara Kalmetu u svom je iskazu u istrazi optužio bivši član uprave Hrvatskih autocesta Josip Sapunar. 'U nekoliko navrata kada sam Zdravku Livakoviću predavao novac izvučen preko Igora Premilovca, Livaković mi je govorio da je to novac za Kalmetu i za Zadar. Ja sam iz toga shvatio da dio tog novca Livaković predaje osobno Kalmeti, dok se preostalim dijelom financiraju političke struje bliske Kalmeti i Livakoviću u Zadru', kazao je u istrazi Sapunar. Ponovno je dodao kako mu je Livaković više puta govorio kuda ide novac te izrijekom spomenuo Božidara Kalmetu.


Zdravko Livaković (Anto Magzan/PIXSELL)

Sapunar je opisao da je zapravo cijeli projekt izgradnje magistralnih cestovnih pravaca u Hrvatskoj od 2004. do 2008. bio prožet korupcijom. Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. Vrhunac te istrage bilo je uhićenje bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića kojega se sumnjiči da je bio vođa kriminalne skupine za izvlačenje novca.