Grobnica u Grčkoj skriva ostatke slavnog zapovjednika

U tajanstvenoj grobnici iz vremena Aleksandra Makedonskog, čije je otkriće prije nekoliko mjeseci izazvalo spekulacije da se radi o počivalištu slavnog vladara, nalaze se ostaci crvenokosog muškarca koji je, prema arheolozima, sigurno bio slavni zapovjednik, piše Daily Mail.

Raskošna izvedba grobnice upućuje na zaključak da se radilo o slavnoj osobi jer je gradnja morala toliko koštati da ju nije mogao financirati bilo tko. Prve analize kostiju otkrivenih prije tjedan dana u podzemnoj kripti pokazuju da se radilo o muškarcu srednje visine, svijetle puti i crvenkaste kose što ostavlja mogućnost da se možda radi i o ostacima velikog vojskovođe. Prema povijesnim zapisima Aleksandar Veliki imao je plave oči i crvenkasto-zlatnu kosu.

Arheolozi kažu kako je iz dosadašnjih iskapanja jedino sigurno da se radilo o vrlo važnom zapovjedniku.Daljnja ispitivanja pokazat će je li osoba porijeklom iz Trakije u sjeveroistočnoj Grčkoj, a DNK testiranje možda će pokazati je li bio član kraljevske obitelji jer će se usporediti s DNK kostiju Aleksandrova oca Filipa II. Makedonskog. Te analize trajat će osam mjeseci i rezultati nisu izvjesni zbog lošeg stanja kostiju Filipa II.

U grobnici u Amfipolu, stotinjak kilometara od Soluna, koja datira iz 4. stoljeća prije Krista pronađeni su simboli Aleksandra Velikog i dosad je najveća otkrivena iz tog razdoblja Grčkoj. Uz kosti u kripti su pronađeni i ostaci vijaka koji su učvršćivali drveni lijes kao i stakleni dijelovi i ukrasi s lijesa.

Aleksandar Veliki umro je u Babilonu 323. pr.n.e. Točna lokacija Aleksandrova groba jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju kako je vjerojatno pokopan u Aleksandriji.

Neki znanstvenici vjeruju da se radi o grobnici jednog od najbližih Aleksandrovih suradnika, Nearha, koji je vodio njegove snage natrag iz Indije u današnji Irak, a rođen je u Amfipolu.

Iskapanja u Amfipolu, sto kilometara od Soluna, počela su 2012. Dvije godine poslije izazvala su pažnju svjetskih medija pošto je ustanovljeno da se radi o golemu kompleksu koji čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge i opasanom 500-metarskim mramornim zidom.

Arheolozi nastavljaju istraživati brdo u kojem je pronađena grobnica jer se vjeruje da skriva i druge tajne i moguće grobnice.