Riječka oporba dogovara raspravu o Frljiću

Vijećnici riječkoga Gradskog vijeća HDZ-a i Hrvatskih laburista jučer su se dogovorili da će pokrenuti postupak uvrštavanja rasprave o djelovanju Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajc i intendanta toga kazališta Olivera Frljića na dnevni red Gradskog vijeća. O tome će se obaviti razgovori i s predstavnicima drugih oporbenih političkih stranaka u vijeću, doznaje se u riječkom HDZ-u.

Motiv pokretanja rasprave o djelovanju Kazališnog vijeća i intendanta Frljića je nezadovoljstvo njihovim postupcima.

Nova uprava riječkoga HNK, odnosno intendant Oliver Frljić i njegov prvi suradnik, glavni dramaturg kazališta Marin Blažević u nekoliko su navrata, otkako su u rujnu došli na čelo te kazališne kuće, izazvali burne reakcije u Rijeci.

Prvi izvor prijepora bilo je postavljanje natpisa "Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca" i "Čestitamo Dan nezavisnosti" uz zastavu duginih boja na pročelje kazališta na Dan hrvatske neovisnosti, 8. listopada. Iz uprave HNK objasnili su da time žele upozoriti na kršenje prava manjina te da žele otvoriti vrata kazališta manjinama. Kritičari tog poteza najčešće su isticali da se na taj način omalovažava ovaj praznik te da zgrada HNK nije mjesto za iznošenje stavova pojedinaca.

Na zgradi riječkoga HNK portret Bojana Glavaševića 

Ubrzo nakon toga, usporedno s premijerom predstave "Pseudolusove muke" Talijanske drame, na pročelje je postavljen natpis Hrvatsko-talijansko kazalište Ivana pl. Zajca te talijanska zastava ispod hrvatske, a posljednja akcija Uprave na zgradi HNK bilo je postavljanje velikog portreta Bojana Glavaševića s natpisima "Ja ne mrzim" i "Heroj, a ne zločinac".

Polemike je izazvao i Frljićev i Blaževićev autorski projekt nazvan "Hrvatskog glumište", koji će sutra biti premijerno izveden. U njemu će se baviti, kako su najavili, hrvatskom kazališnom scenom devedesetih godina prošloga stoljeća i njezinom šutnjom na tadašnja društvena zbivanja uz informaciju da je riječ o trećem dijelu njihove "Trilogije o hrvatskom fašizmu".