Premijera ratnog spektakla 'Broj 55'

Večeras je u zagrebačkom Arena centru održana svečana premijera "Broja 55", prvog pravog ratnog ackijskog filma o Domovinskom ratu kojeg je za Hrvatsku radioteleviziju snimila produkcijska kuća Telefim.

Projekcija je održana u prepunoj dvorani kina, a o interesu za ovaj ratni spektakl redatelja Kristijana Milića svjedoči i kako su mnogi od gledatelja stajali u dvorani jer su bila popunjena sva sjedeća mjesta. Na početku filma predstavila se filmska ekipa na čelu sa redateljem, koja je pozdravljena ovacijama, a nazočni su bili predstavnici i članovi brojnih braniteljskih udruga.

U publici je bio i predsjednik RH Ivo Josipović. Film je posvećen grupi hrvatskih branitelja koji u rujnu 1991. kreću u izviđanje u selo Kusonje pokraj Pakraca, te upadaju u neprijateljsku zasjedu i opkoljeni u kući koja nosi broj 55 pružaju žestok otpor neprijatelju. 

Film je nedavno prikazan i u sklopu okruglog stola na HRT-u, a žanrovski je opisan kao akcijski ratni film i obiluje uvjerljivim akcijskim scenama koje ne jenjavaju do kraja, no to je i snažna, emotivna drama o skupini koja pokušava izdržati zajedno u goloj borbi za život. Takav film automatski se stavlja u akcijski žanr jer ima puno više pucnjave nego što smo navikli za hrvatski flim, ali mogao bi se svesti pod nekoliko žanrova. Filmovi uvijek mogu ići u nekoliko smjerova, a oni kvalitetni imaju više slojeva, rekao je redatelj Kristijan Milić u razgovoru za Hinu.

Kao i Milićev prijašnji uradak 'Živi i mrtvi', film 'Broj 55' ima jaku antiratnu poruku. Svaki ratni fim koji se trudi biti objektivan i uvjerljiv automatski je antiratni, kad ljudi vide sve te stvari, osobito u ovom filmu koji je rađen po istinitom događaju, on ne može biti drugo nego antiratni, naglasio je.

Milić kaže kako im je bilo najvažnije napraviti film o ljudima koji su dali svoje živote za nas. Premda se temelji na stvarnom događaju i kraj filma donosi posvetu dvadesetorici hrvatskih vojnika koji su poginuli u rujnu 1991. u toj akciji, priča nije doslovna, ali je izazvala dobre reakcije obitelji, prijatelja i suboraca stradalih vojnika koji su u rujnu bili na posebnoj premijernoj projekciji u Pakracu.

Bilo je stvarno potresno gledati film s njima i pao mi je kamen sa srca nakon što su mi rekli da im je dobar, za sve drugo bilo mi je svejedno, rekao je Milić. U publici su tada bile obitelji vojnika, roditelji, brat jednog od poginulih branitelja, i Zorica Posarić, majka jednog od njih koja je stradala na drugu godišnjicu tog događaja i polaganja vijenaca kod kuće, ostavši pritom trajni invalid od postavljene mine, dodao je.

Milić je svjestan da je gotovo nemoguće snimiti film o tako osjetljivoj temi, a da svi budu zadovoljni. Ne mora se film svima svidjeti, nekome će biti dobar, nekome loš, to je normalno i kod puno boljih filmova, pa i ja kao gledatelj kritiziram druge filmove, kazao je.

U filmu glume Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Alen Liverić, Ivan Ožegović, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović, Asim Ugljen.

"Broj 55" dobitnik je brojnih nagrada, bio je apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala na kojemu je premijerno prikazan, osvojivši osam Zlatnih arena, među kojima su i one za najbolji film, režiju i scenarij Ivana Pavličića. Zlatne Arene dobili su i Ana Bulajić Črček za masku, Branko Repalust i Kristijan Mršić za specijalne efekte, Vedrana Rapić za kostimografiju, Damir Gabelica za scenografiju i Veljko Segarić za montažu.