Josipović uručio priznanje Zboru ratnih izvjestitelja HRT-a

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dodijelio je priznanje Republike Hrvatske Zboru ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije. Priznanje je uručeno na svečanom primanju u Uredu predsjednika RH, a uime Zbora ratnih izvjestitelja primio ga je njegov predsjednik Nikola Kristić.

Predsjednik Josipović tom je prilikom zahvalio ratnim izvjestiteljima HRT-a za njihov doprinos u širenju istine o Domovinskom ratu. Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ovom uredu kako bih vam uručio priznanje Republike Hrvatske, priznanje koje ste svojim radom i svojom profesionalnom i ljudskom hrabrošću zaslužili. U doba kad mnogi nisu vjerovali da se u srcu Europe događa krvava agresija na Hrvatsku, vi ste, izloženi svakodnevnoj životnoj opasnosti, bez adekvatne opreme i zaštite, slali istinu u svijet, rekao je predsjednik okupljenim članovima Zbora. Istina je, rekao je predsjednik, pokrenula međunarodnu zajednicu da stane na stranu Hrvatske i na kraju prizna njezinu neovisnost. 

Bilo je to doba kad su novinarske ekipe HRT-a dragovoljno odlazile na prvu crtu bojišnice da bi radile svoj posao i nerijetko ginule onda kad su ga obavljale. Sjetimo se ovdje Gordana Lederera, Žarka Kajića, Đure Podboja, Branimira Polovine, Nikole Stojanca, Željka Ružičića i Siniše Glavaševića koji su i u smrti ostali profesionalci, podsjetio je predsjednik. Uime Zbora predsjedniku je zahvalio Nikola Kristić. S velikim ponosom primamo ovo priznanje i s posebnim osjećajem pijeteta prema našim poginulim kolegama. Ratni izvjestitelji HRT-a imaju sedam poginulih. Imali smo u ratu i onih koji su bili zarobljeni, maltretirani, zatvarani u logore u Srbiji, onih koji su s trajnim posljedicama izašli iz svega toga. Zapravo, ratni izvjestitelji ni po čemu se ne razlikuju od hrvatskih branitelja koji su iznijeli cijelu tu hrvatsku priču. Osim u jednom – nisu nosili oružje, rekao je Kristić. 

Na skupu je govorio i bivši predsjednik Zbora Darko Dovranić, koji je rekao kako je ovo prvo ovakvo priznanje ratnim izvjestiteljima. Dobili smo mi 90-ih godina Spomenice i poslije medalje Bljesak i Oluja, ali ovo je upućeno baš nama, i to u dane kada obilježavamo žrtvu Vukovara, rekao je Dovranić.