EP će raspravljati o rezoluciji o Šešelju

Konferencija predsjednika zastupničkih klubova Europskog parlamenta prihvatila je danas prijedlog Europske pučke stranke (EPP) da se na dnevni rad sjednice sljedeći tjedan u Strasbourgu uvrsti hitna rezolucija o optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

Inicijativu za rezoluciju Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja, pokrenuo je zastupnik Andrej Plenković, a poduprli svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Četnički pir usred Beograda - Šešelj želi smjenu vlasti

VIDEO - Šešelj: Imam dvije metastaze - Vučića i Nikolića

Rad na tekstu rezolucije počinje već danas, a o njemu će se voditi rasprava i glasovanje 27. studenoga.

Cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratnohuškačke retorike optuženoga ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovu privremenom puštanju na slobodu, kaže se u priopćenju.

Plenković očekuje da će rezolucija dobiti potporu većine zastupnika u Europskom parlamentu.

Europski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta Velike Srbije - uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i suradnje među zemljama u regiji.

Uvrštavanje ovog prijedloga hitne rezolucije na dnevni red Parlamenta predstavlja politički uspjeh hrvatskih zastupnika, s obzirom na to da se na plenarnoj sjednici mogu naći najviše tri prijedloga o hitnim rezolucijama.