[VIDEO] Čitateljski klubovi – novi trend u Hrvatskoj

Zaljubljenici u čitanje došli su na svoje. Naime, u posljednje su vrijeme čitateljski klubovi postali pravi hit. U Zagrebu djeluje već 30-ak takvih klubova, a svjetlo dana ugledao je i Facebook čitateljski klub.

Jedna knjiga, sastanak jednom na mjesec. Mjesto radnje: knjižnica Ivane Brlić Mažuranić. I eto kratke životne priče jednoga čitateljskog kluba imena Opstanak.

Uključila sam se jer jako volim čitati a osnivanje čitateljskog kluba mi je bila prilika da razmijenim mišljenja sa ljudima koji čitaju i da vidim dal sam uopće shvatila dobro knjigu ili na koji način sam shvatila, kaže Jasminka Pavičić, čitateljski klub Opstanak.

U posljednje vrijeme čitateljski klubovi u Zagrebu rastu kao gljive poslije kiše. Samo u ovoj knjižnici postoje čak tri takva kluba.

To je prekrasno jer na takvom mjestu se čita jedna knjiga, obično se o toj knjizi razgovara potpuno demokratski, mišljenja su različita, netko je oduševljen, netko više, netko manje, objašnjava Narcisa Potežica, čitateljski klub Opstanak.

Ponekad se u žustroj raspravi članovi znaju zapitati jesu li uopće čitali istu knjigu. No dojmovi se iznose bez dlake na jeziku.

Čitateljski klub Opstanak prošle je godine dobio i svoju virtualnu inačicu- Facebook čitateljski klub.

Momentalno taj klub ima 784 člana. Članovi su ne samo članovi naše knjižnice i knjižnice grada Zagreba nego su članovi i iz drugih naših gradova a također i iz regije, kaže Mirta Šimić, voditeljica čitateljskog kluba Opstanak.

Kvalitetni osvrti i recenzije u Facebook klub privukli su i brojne pisce i nakladnike. Na taj način vrlo brzo dobiju povratnu informaciju o svojim djelima. Ovakvi klubovi pridonijeli su popularizaciji čitanja.