Nasilje nad ženama mora biti kazneno djelo

Hrvatskom društvu treba nulta stopa tolerancije na nasilje u obitelji i nad ženama, stoga je prijeko potrebno žurno izmijeniti zakonsku regulativu, posebno Kazneni zakon u kojem ponovno treba stajati da je nasilje nad ženama kazneno djelo, a ne prekršaj poput pogrešnog parkiranja ili prelaska ulice, poruka je s okruglog stola koji je u petak organizirala Autonomna ženska kuća Zagreb.

Nasilje nad ženama se ne smanjuje, a razlog tomu je i Kazneni zakon iz kojega je u posljednjim izmjenama 2013. izbačen članak prema kojemu je nasilje bilo kazneno djelo, ustvrdila je Neva Tole, organizatorica okruglog stola "Štite li novi zakoni žene od nasilja ili ih dodatno strukturalno viktimiziraju?".

Nasilje nad ženama kao prekršaj

Upozorila je da je u posljednje dvije godine čak 80 posto nasilničkih djela procesuirano kao prekršaj. Ako smo se odlučili za takav model, onda je za svaku pretučenu i ubijenu ženu odgovorna vlast, ustvrdila je Tole i zauzela se za žurnu izmjenu zakonske regulative.

Odvjetnica Autonomne ženske kuće Sanja Bezbradica Jelavić smatra da, osim Kaznenog zakona, i odredbe novog Obiteljskog zakona dodatno strukturalno viktimiziraju ženu kao žrtvu. Objasnila je da žene s nasilnikom zajedno moraju sjediti u savjetovalištu centra za socijalnu skrb, a kada prijave nasilje, policija često jednako postupa prema žrtvi i prema nasilniku, pa žene budu također odvedene u policijsku postaju.

U slučaju da žena traži izdavanje hitne mjere mora dokazati izravnu fizičku ugroženost, navela je Bezbradica Jelavić, ocijenivši da takva praksa ne štiti žrtvu, a nasilniku šalje pogrešnu poruku da je njegovo ponašanje dopušteno.

Sudsku praksu ujednačiti

Pomoćnica ministra pravosuđa Sanja Nola kaže da su u Ministarstvu primijetili da je sudska praksa neujednačena pa se za jedno te isto djelo može izreći drugačija kazna. To treba ujednačiti, istaknula je i najavila da se pripremaju izmjene Kaznenog zakona koje će obuhvatiti i nasilje nad ženama. Saborska zastupnica SDP-a Gordana Sobol izvijestila je da su se saborski zastupnici u nedavnoj raspravi usuglasili da se nasilničko ponašanje u obitelji vrati u Kazneni zakon.

Hrvatska još nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju nasilja nad ženama pa to, bez obzira što još neke stvari nedostaju, treba učiniti što prije. Sobol je ocijenila da su od 2000. sve vlade činile korak naprijed u sprječavanju nasilja, no izbacivanjem spornog članka iz Kaznenog zakona nastao je hladan tuš, koji treba ispraviti.

Od 2003. do lani ubijeno je između 22 i 45 žena godišnje, a njihovi tadašnji ili bivši partneri bili su počinitelji u 20 do čak 65 posto slučajeva.