Rukavica u lice hrvatskom glumištu

Jedanaest godina nakon što je Mani Gotovac, sa Severinom kao glavnom glumicom u predstavi "Karolina riječka", izazvala dotad neviđene polemike, Oliver Frljić kao novi intendant ponovno je riječki HNK doveo u središte zanimanja. Odmah nakon što je preuzeo dužnost, pozornost je počeo privlačiti provokativnim porukama izvješenima na pročelju kazališta, a kulminacija je, barem za sada, sinoćnja premijera predstave "Hrvatsko glumište".

Mislim da je iz Rijeke bačena rukavica cijelom hrvatskom glumištu, rekao je Denis Derk, kazališni kritičar Večernjeg lista.

Frljić i dramaturg Blažević posvećuju ovo hrvatskom glumištu koje je 90-ih, kažu, bilo ili pasivno, ili poticalo na mržnju. I to konkretno - Vitez, Budak, Prohić, Boko, Juvančić, Dolenčić, Sedlar, Anja Šovagović, nazvana "Desktop". I ne samo njima. Opet se pojavljuje Aleksandra Zec.
Mislim da treba pokazati jasno svima u ovoj zemlji da je to zemlja svih građana, a ne određene grupe koja terorizira ostatak društva, izjavio je redatelj i intendant HNK Ivana pl. Zajca.

Predstava je tek nastavak rata na fasadi. Podsjetimo, Uprava je dala potporu LGBT zajednici, Bojanu Glavaševiću. Pa onda sebi. Dragovoljci Vukovaru. Frljić opet - Kazalište narodu. Pojavio se i riječki pokret otpora, gužva. HDZ pak traži smjenu Frljića.

Civilizacija ili, kažu zločesti, vješta promocija?!