Performansom progovorili o nasilju nad ženama

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske i Zagreba na zagrebačkom Cvjetnom trgu potresnom scenskom izvedbom "A čija je krivnja?", upozorio na taj veliki društveni problem, jer u Hrvatskoj prosječno 10 do 12 žena svake godine biva ubijeno od svojih partnera.

Saborska zastupnica i predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol istaknula je kako je godišnje u Hrvatskoj između 17.000 i 18.000 izlazaka policije na poziv zbog nasilja, a više od trećine tih slučajeva počinili su nasilnici recidivisti, kojih je oko 4500.

U prosjeku 10 do 12 žena godišnje u Hrvatskoj ubiju njihovi partneri, a u posljednjih nekoliko godina se vidi da se većina tih ubojstava dogodi tijekom brakorazvodne parnice, rekla je Sobol. 


Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Nasilje nije samo fizičko, ono je i psihičko, ono je također gospodarsko i sve te vrste nasilja su sumirane u scenskoj izvedbi "A čija je krivnja?", u režiji Dubravke Crnojević Carić, rekla je predsjednica zagrebačkog Socijaldemokratskog foruma žena Dijana Pavičić Haniš.

Pogledajte u videoprilogu.