13. međunarodna konferencija HBOR-a

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) trebala bi dominantno postati izvozna banka koja će pratiti izvozne projekte najuspješnijeg dijela hrvatskog gospodarstva, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović na 13. HBOR-ovoj međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

HBOR nije i ne smije biti politička banka u smislu promocije pojedine stranke, ali mora biti politička u drugom smislu koji je sadržan u poticanju i praćenju izvoza, drži Milanović.

Po njegovim riječima, premda je Europska unije donijela zajedničko tržište, linija koja razdvaja uspješne i neuspješne ide granicama nacionalnih država.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocjenio je da su izvoznici ove godine napravili "malo čudo" povećavši značajno hrvatski izvoz. To je povećanje po njegovoj ocjeni neizbježan rezultat ulaska Hrvatske u EU te kaže kako očekuje i rast izravnih stranih ulaganja.
Izvoznicima je poručio da su za njih velika šansa sredstva iz europskih fondova. Okrenite se EU fondovima jer su mogućnosti izvanredne, poručio je Grčić izvoznicima.

Naglasio je da je u HBOR-u trenutno slobodno 3,7 milijardi kuna kapitala, a još šest milijardi u poslovnim bankama. Bankare je pozvao da poboljšaju uvjete kreditiranja i budu fleksibilniji, bez obzira na upute banaka majki.

Prema podacima koje je iznio predsjednik Uprave HBOR-a Vladimir Kristijan, HBOR je do sada podupro izvoznih poslova u vrijednosti 38 milijardi kuna i osigurao te poslove s još 19 milijardi kuna.

Nova uprava po njegovim riječima skraćuje rokove odobravanja kredita, uvodi mezanin financiranje prvenstveno za male i srednje poduzetnike, a osnovala je i posebnu direkciju za EU fondove.

Na konferenciji HBOR-a je nekoliko stotina sudionika koji će raspravljati o tome kako povećati izvoz, kako do sredstava iz EU fondova, kako smanjiti izvozne rizike te kako najnovija međunarodna politička previranja i sankcije utječu na hrvatski izvoz.