Odgođeno pripremno ročište za Hernadija

Odgođeno je pripremno ročište na kojem je trebao biti određen datum početka suđenja u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju.

On je optužen da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat, navodno, prepustio upravljačka prava u Ini. 

Obrana je zatražila odgodu zato što je USKOK predložio nove dokaze pa im je potrebno vrijeme da ih prouče.

Kako je rekla odvjetnica Laura Valković, sljedeće je ročište najavljeno za 8. prosinca.

USKOK tvrdi da je šef MOL-a 2008. i 2009. Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi u mađarsku korist izmijenio međudionički ugovor u Ini.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a prije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija, ali i ratnog profiterstva u slučaju Hypo, isprva osuđen na deset godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu mu je u lipnju smanjio na osam i pol godina.

Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. ožujka) USKOK je podignuo optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova obrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem svibnja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podignula njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.