Edina Pličanić primila Nagradu Tito Strozzi

Prvakinja baleta zagrebačkog HNK Edina Pličanić primila je Nagradu Titto Strozzi koju zagrebačka nacionalna kuća dodjeljuje za najbolje pojedinačno umjetničko ostvarenje u protekloj godini.

Kazališni Odbor odluku o nagradi donio je jednoglasno, a Pličanić je nagradu dobila za ulogu Ane Karenjine ostvarenu u sezoni 2013./2014. u baletu Ana Karenjina u koreografiji Lea Mujića.

Edina Pličanić je primabalerina, dakle, sa silnim radom iza sebe u dvadeset godina djelovanja i rasta, umjetničkog, interpretativnog, tehničkog, pri čemu je iz sezone u sezonu bivala sve bolja, s mnogo nijansi briljantno ostvarenih uloga, kazala je predsjednica Odbora Maja Đurinović na svečanoj dodjeli u HNK. Napomenula je da je Ana Karenjina iznimna predstava i jedna od najboljih uloga Edine Pličanić te istaknula kako je Odbor odluku donio jednoglasno, i to na svojem najkraćem zasjedanju dosad.

Kako se ističe u obrazloženju nagrade pročitanom na dodjeli, minucioznom tehničkom izrađenošću, emocionalnom nijansiranošću, bezuvjetnom predanošću i zastupanjem uloge Edina Pličanić kreirala je izvanrednim klasičnobaletnim vladanjem plesa na špici svoju suvremenu Anu Karenjinu za 21. stoljeće. To su riječi plesne kritičarke Katje Šimunić, istaknula je Đurinović, a savršeno se uklapaju u sliku Edine Pličanić, koja se od početka svoje plesačke karijere nametnula temperamentom, brzinom i žestinom igre.

Pličanić, kojoj je diplomu i plaketu s likom Tita Strozzija, rad kipara Ivana Antolčića, uručila intendantica HNK Dubravka Vrgoč, kazala je kako je počašćena tom najljepšom nagradom, nagradom kuće u kojoj je odrasla i za koju živi svoju umjetnost. Posebno je zahvalila i koreografu Leu Mujiću koji je iz nje izvukao ono najdublje, najbolje i najjače.

Sretnica sam jer sam kao umjetnica dobila mogućnost u pravo vrijeme, u svojim zrelim godinama, kreirati lik koji svaki umjetnik može samo poželjeti. Dobila sam čast da svoju Anu Karenjinu probudim i iznesem pred publiku, kazala je.

Napomenula je da je posebno sretna i zato što se ta nagrada struke poklopila s nagradom publike Teatra.hr za najbolju izvođačicu godine, koja joj je dodijeljena u petak.