'Država koja je preživjela krvavu agresiju može glasno zahtijevati'

Može li saborska Deklaracija, o kojoj postoji visoki stupanj konsenzusa, utjecati na promjenu odluke suda u Haagu? Koliko deklaracija Sabora i rezolucija koju bi trebao donijeti Europski parlament mogu utjecati na slučaj Šešelj? Jesu li Vlada i predsjednik pravodobno reagirali na širenje mržnje i Šešeljevo izražavanje teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj? Hoće li i kako na sve reagirati Vijeće sigurnosti UN-a?

Usuglašena deklaracija kojom se osuđuje Šešeljevo puštanje


To su samo neka od pitanja na koje se odgovore tražilo "U mreži Prvog" Hrvatskoga radija u kojoj su gostovali bivša premijerka i inicijatorica donošenja Deklaracije Jadranka Kosor, bivša ministrica pravosuđa SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, te predlagatelj Rezolucije u Europskom parlamentu Andrej Plenković.

Uz konstatiranje bitnih povjesnih i pravnih činjenica tražimo od Haškog suda da opozove odluku o puštanju Vojislava Šešelja, jer ne odstupa od svojih ideja, ponižava žrtve, zastrašuje žrtve i svjedoke. To je dodatno ubijanje i masakriranje. VS UN mora uzeti u obzir našu deklaraciju, rekla je Kosor.

Može se i pogriješiti, ali bilo bi katastrofalno ustrajati u tome. Ako se vidi što Šešelj sada radi, mislim da nema druge nego vratiti ga natrag. Ako je uvjet bio jedino da ne utječe na svjedoke, on je itekako utjecao na žrtve, povrijedio ih, istaknula je Antičević Marinović.

Ne postoji hrvatska vanjska politika. Reagiranje se nije dogodilo na odgovarajući način – to su trebali poručiti naši vanjski političari srpskim vlastima. Dobro je da ćemo imati deklaraciju, no to nije posao Sabora ili Vlade, rekao je Kovač.

S tim se nije složila Ingrid Antičević Marinović, istaknuvši da je izvršna vlast reagirala, najprije ministrica Vesna Pusić, te i ministar Orsat Miljenić.

Država koja je preživjela tešku i krvavu agresiju može glasno zahtijevati. U Srbiji nisu ništa poduzeli, smješkaju se. Ako žele u EU, moraju osuditi ratne zločine i politiku istrebljenja. Zbog toga ćemo mi u Saboru poduprijeti i gospodina Plenkovića, poručila je Antičević Marinović.

Dačić se ruga hrvatskim vlastima. Njemu se treba poslati dopis, treba se pozvati veleposlanik Srbije na razgovor, sve to u svrhu normalnog suživota i europeizacije, rekao je Kovač.

Antičević Marinović naglasila je kako je Hrvatska kao demokratska zemlja koja je žrtva agresije ipak toliko napredovala da može pomoći i susjedima da na europskom putu štite građane, poštuju temeljne vrijednosti i ispunjavaju kriterije koje su potrebni da postane članica EU.

Inicijatorica Deklaracije Kosor smatra da je najbolja poruka i dokaz odlučnosti političara da reagiraju na ono što se događa, ako se deklaracija izglasuje danas.

Predlagatelj Rezolucije u Europskom parlamentu Andrej Plenković iznimno je zadovoljan što su njegovi kolege u Saboru donijeli Deklaraciju. Rezolucija ima tri osnovne poruke - najprije osuda Šešeljeva ponašanja jer širi govore mržnje, vrijeđa i provocira, sjetimo se njegove poruke na obljetnici sjećanja Vukovara, rekao je Plenković. Vlasti u Srbiji trebalo bi se jasno prozvati jer je njihovo ponašanje nekorektno i neadekvatno. Treća je poruka zapravo Haškom sudu - ovakav potez ruši njegovu vjerodostojnost te moraju preispitati svoju odluku.

Emisiju o cijelosti pogledajte u audioprilogu.