U EP-u donesena rezolucija o Šešelju

U Strasbourgu na plenarnoj sjednici donesena je rezolucija o ratnom zločincu Vojislavu Šešelju. Europski zastupnici oštro su osudili njegovu patološku retoriku te pozvali Haški sud da preispita odluku o njegovu privremenom puštanju na slobodu. Pozvali su srbijanske vlasti da istraže je li Šešelj prekršio i srbijanske zakone.

Sabor prihvatio deklaraciju protiv puštanja Šešelja na slobodu

Inicijativu za tu rezoluciju pokrenuo je zastupnik Andrej Plenković, a poduprli svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Prijedlog teksta zajedničke rezolucije pročitajte ovdje

U rezoluciji se Srbiju podsjeća na njezine obveze o suradnji s Haškim sudom i obveze koje ima kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU-u te izražava zabrinutost zbog izostanka odgovarajuće političke reakcije i legalnog odgovora srbijanskih vlasti na Šešeljevo ponašanje.

U tekstu se poziva Haški sud i tužiteljstvo da preispitaju jesu li ispunjeni kriteriji za privremno puštanje na slobodu s obzirom na nove okolnosti te kritizira različita praksa ICTY-ja u pogledu privremenog puštanja na slobodu.
Kaže se da je povjerenje u ICTY oslabljeno "Šešeljevim neprihvatljivim i uvredljivim javnim izjavama".

U raspravi koja je prethodila glasovanju sudjelovalo je 19 zastupnika, među kojima i šest hrvatskih: Andrej Plenković, Ruža Tomašić, Davor Škrlec, Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Tonino Picula, koji su svi snažno osudili Šešeljevu retoriku.

Neki zastupnici, poput Francuskinje Marie-Christine Vergiat iz stranke Lijeva fronta, rekli su da se ovakvim rezolucijama Šešelju radi samo publicitet, pozvavši Europski parlament da ubuduće pozornije bira hitne rezolucije.

Još nekoliko zastupnika, među njima Eduard Kukan, slovački demokršćanin i vođa parlamentarnog izaslanstva za odnose sa Srbijom te slovenski liberal Ivo Vajgl, osudili su Šešeljevo ponašanje, ali su istaknuli da su protiv rezolucije jer Šešelju ne treba davati publicitet.

Jedini koji je stao uz Šešelja bio je zastupnik grčke neonacističke stranke Zlatna zora Georgios Epitideios, koji je haškog optuženika oslovljavao dr. Šešelj i nazvao ga političkim zatvorenikom. Pisanim priopćenjem nakon rasprave slovenska socijaldemokratska zastupnica Tanja Fajon izrazila je neslaganje s prihvaćanjem takve rezolucije.