Od tvornice telefonskih uređaja do tvrtke koja mijenja društvo

Ericsson Nikola Tesla svijetla je točka privatizacije i upravo slavi 65 godina kvalitetnog poslovanja. Kompanija iz godine u godinu raste, poznata je u svijetu, a uspjeh temelji na ljudima, znanju i inovacijama.

Tehnološka otkrića stručnjaka u Tvornici Ericsson Nikola Tesla svijetu znanosti i tehnologije neumorno daju ritam i smjernicu napretka. Kažu da je 65. rođendan dobar početak, čeka ih još mnogo posla i na dobrom su putu.

Kompanija unapređuje telekomunikacijsku infrastrukturu, gradi i održava mobilne i fiksne mreže,  uspješnim poslovanjem širi se iz godine u godinu, a svaka nova generacija pomiče granice, tehnologijom mijenja trendove i društvo.

Ono što mi omogućujemo društvu je povezivanje, znači razmjena informacija, misli, ideja koje omogućujemo s našom tehnologijom. Ono u što Ericsson ulaže vrlo velika sredstva su investicije u nove tehnologije, na prijenos znanja i pomoć društvu da koristi te tehnologije na vlastitu dobrobit, izjavio je Tihomir Fabeta.

Tvrtka je osnovana 1949. godine kad je nakon rata potreba za razvojem telefonije u porušenoj zemlji bila velika i kada je, kažu podaci, na 100 stanovnika bilo manje od jednog telefona. Od prve ručne telefonske centrale daleko su odmaknuli, danas imaju viziju umreženog društva.

Želimo povezati strojeve, ne samo ljude, prvenstveno je komunikacija bila napravljena da poveže ljude. Danas ona povezuje strojeve i nas i strojeve i čitav niz informacija koje se nalaze oko nas možemo koristiti u svoju doborobit. Ja ne kažem da se to ne da zlorabiti, ali naša dobrobit s komunikacijskim stvarima koje se razvijaju s ovakvim kompanijama je fantastična, ponosan je Darko Huljević.

U istraživačko-razvojnom centru proizvode se softveri budućnosti, sva se rješenja testiraju u laboratoriju. Sada se primjerice provjerava mreža koju su stručnjaci nadogradili i unaprijedili za japanskog teleoperatera. Mlade stručnjake regrutiraju još na fakultetu te uspješno surađuju s fakultetima u Zagrebu i Splitu, FER-om i FESB-om.

Sedamdeset posto prihoda tvrtke čini izvoz, a potvrda uspjeha je i činjenica da su već 19 godina dio obitelji Ericsson, svjetskog broja jedan u izgradnji mobilnih telekomunikacijskih mreža. Uspješne tvrtke poput Ericssona Nikole Tesle ključ su izlaska iz krize, slažu se uzvanici na rođendanskom slavlju, a 1800 zaposlenika kaže da poput Tesle uživaju u čarolijama stvaranja nečeg novog i dosad neviđenog.

Pogledajte videoprilog.