Ginekolozi ulažu priziv savjesti

Ministarstvo zdravlja prije desetak dana poslalo je naputak ravnateljima svih javnih bolnica koje imaju ginekološki odjel da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje prava na prekid trudnoće. Trenutačno u pet hrvatskih bolnica ginekolozi, zbog priziva savjesti, odbijaju obaviti pobačaj na zahtjev žene. Jedna od njih je i zagrebački "Sveti Duh".

Svi ginekolozi i specijalizanti zagrebačke bolnice Sveti Duh uložili su priziv savjesti. Nijedan od njih od ožujka ne obavlja pobačaje. Tvrde da od tada upita za zahvat nije bilo. Ipak, prema zakonu moraju imati liječnika koji će taj zahvat obaviti.

Sveti Duh peta je bolnica - uz one u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi - koja ne obavlja abortuse. Resorno je ministarstvo ravnateljima svih javnih bolnica koje imaju ginekologiju ponudilo dvije mogućnosti. Prva opcija da ili unutar bolnice sami odluče o tome koji će ginekološki tim raditi prekid trudnoće na zahtjev pacijentica ili drugo, da se izvan bolnice nađe stručnjak koji će doći u bolnicu raditi prekid trudnoće na zahtjev pacijentice.

Koliko je pobačaj osjetljivo svjetonazorsko pitanje, govori i podatak da ga regulira Zakon iz 1978. Od tada nijedna politička opcija nije ga otvorila niti doradila novim modernim zakonom, već ga samo pred izbore zagrebu.

Više o tome saznajte u videoprilogu.