Prosvjed 'Nećemo natrag na ilegalan pobačaj'

Ženska mreža Hrvatske je u 11.55 na Markovu trgu u Zagrebu održala prosvjed pod nazivom 'Nećemo natrag na ilegalan pobačaj'. Željeli su upozorili na kršenje reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama i kliničkim centrima u nekim gradovima.

Sfera reproduktivnog zdravlja praktički je prešla u privatnu sferu u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija, rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže. Uz crni transparent na kojem je bijelim slovima ispisano 'Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!', aktivisti su u rukama držali i metalne vješalice, aludirajući na žene koje su same sebi napravile pobačaj metalnom vješalicom.Ginekolozi ulažu priziv savjesti

Smatramo da je vrijeme da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i crkvenim krugovima i da omogući ono što omogućuje zakon, izjavila je Genov. Dodala je kako svake godine u predgovoru brošure HZZO-a koja prati pobačaje i porode - piše da njihovi podaci nisu točni zato što bolnice ne dostavljaju izvješća. 'Inzistiramo da se ta izvješća dostavljaju, da sadrže podatke i tražimo od Vlade, odnosno ministarstva da osnuje povjerenstvo koje će istražiti rast broja pobačaja koji se navode kao ostali pobačaji, odnosno sponatni pobačaji. Smatramo, ako su ti podaci točni, a mi mislimo da nisu, da su oni indikator opasnog pada reproduktivnog zdravlja žena i to ministarstvo mora istražiti', dodala je.

Naglasila je kako Žensku mrežu Hrvatske zovu žene da pitaju gdje da obave ilegalni pobačaj, jer ne žele ići u ustanove javnog zdravstva. 'U nekim ustanovama, to sam ja vidjela na svoje vlastite oči, medicinske sestre stavljaju svoju poeziju gdje veličaju nerođeno dijete, plod, porođaj, pa je žena koja dođe na taj prijemni šalter već time šikanirana. Ne smije biti nikakvih ideološki obojenih poruka u ustanovama javnog zdravstva, to je zdravstvena usluga koju treba obaviti', kazala je Genov. Dodala je kako su od žena čuli da ima doktora koji se u bolnici pozivaju na prigovor savjesti, a privatno rade pobačaje.