Plenković: Rezolucija EP-a prilika Srbiji da reagira za vlastito dobro

Rezolucija Europskog parlamenta koja osuđuje ratno-hušačku retoriku haškog okrivljenika i poziva službeni Beograd da osudi njegovo ponašanje prilika je srbijanskim dužnosnicima da reagiraju za vlastito dobro, rekao je u Zagrebu hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković.

U EP-u donesena rezolucija o Šešelju 

Srbija kao kandidat za članstvo EU-a ne može ignorirati fenomen na svojoj političkoj sceni koji vodi k destabilizaciji odnosa u regiji, rekao je hrvatski zastupnik u EP-u.

Mi ne instrumentraliziramo Europski parlament, rekao je Plenković i odbacio optužbe što ih je na račun Hrvatske izrekao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. O rezoluciji je rekao da ima "političku snagu" i da brani europske vrijednosti.

I hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozvala je srbijansko vodstvo da se s nekoliko rečenica ogradi od retorike Vojislava Šešelja. Govor mržnje kojim se Šešelj koristi je razlog zašto je EP reagirao, rekla je ministrica te dodala kako joj je drago da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić misli da Hrvatska ima takav utjecaj u EP-u da ga može instrumentalizirati.

Ministrica Pusić rekla je da Zagreb ne planira neke nove reakcije već će reagirati na pravim adresama, to je Vijeće sigurnosti UN-a koje će 10. prosinca raspravljati o izvješću o radu Haškog suda.

[VIDEO] Milanović neće u Beograd 

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, istaknuvši da bi u takvim okolnostima njegov odlazak tamo bio smiješan.