"Mala kavana" premijerno izvedena u Komediji

Komedija Mala kavana talijanskog komediografa Carla Goldonija, premijerno sinoć izvedena u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji u režiji i adaptaciji Damira Lončara, zabavna je studija karaktera i situacija i duhovito ispletena priča o ljudskoj gluposti, naivnosti, malograđanštini, ali i dobroti i ljubavi.

Intrigantnu i veselu komediju mentaliteta napisanu 1750., u kojoj se jedan od klasika svjetske komedije bavi raznim aspektima ljudske prirode, Lončar je obradio i prilagodio po prijevodu Jerke Belan, uz korištenje adaptacija teksta Davora Žagara, Denisa Brižića i Frana Čale.

Lončar ujedno igra ulogu Mile Šeste, vlasnika Male kavane smještene na jednom malom zagrebačkom trgu, ali ponajprije čovjeka dobrog srca koji svojim postupcima pridonese sretnom raspletu zapetljanih sudbina njegovih raznolikih gostiju.

U ovoj je adaptaciji priča smještena u Zagreb u 1910. godinu, a u Maloj kavani i oko nje kreću se zagrebački gospon Genček (Željko Duvnjak), čija je uloga klevetnika i trač-babe parabola svega onoga lošeg u ljudi; kockar i nepopravljiv ženskar Stanko (Davor Svedružić), njegov vječiti pandan u kartama Karlo, tobožnji dubrovački konte (Filip Juričić), te vlasnik kartašnice Alojz (Vid Balog). Tu su i Karlova žena Jasmina (Vanja Ćirić), njegova ljubavnica Lili (Nina Kaić Madić), Stankova žena Mirna (Jasna Palić Picukarić) i Miletov konobar Tonček (Ivan Magud).

Kavana je smještena na središnji gradski trg, čije zgodno scenografsko rješenje potpisuje Ivo Knezović, koji je i oblikovatelj svjetla, a kabaretskoj atmosferi tog šarolikog mikrokozmosa pridonose i kostimi Danice Dedijer te glazba Dinka Appelta.

Goldonijev predložak, kako duhovit tako i satirično oštar, u najnovijoj produkciji Komedije čitavo je vrijeme zabavljao i nasmijavao publiku, koja je to na kraju i nagradila snažnim aplauzom i ovacijama za glumce.