[VIDEO] Prosvjed Torcide u Splitu: "Zapaljena" splitska riva

Torcida je dignula Dalmaciju na noge. Na velikom prosvjednom skupu protiv HNS-a i stanja u hrvatskom nogometu na splitskoj Rivi, prema nekim procjenama, okupilo se više desetaka tisuća ljudi. Nije bilo incidenta. 

Navijački klub Hajduka je zatražio ostavku cijelog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Prosvjed je bio i poziv državnim institucijama da se pokrenu, iskoriste zakonodavne mogućnosti i riješe stanje u hrvatskom nogometu, kažu navijači koji su došli iz cijele Dalmacije i susjedne BiH.

Na početku skupa preko razglasa je zatraženo da skup protekne mirno i dostojanstveno. Prosvjednici su nosili ispred velike pozornice višemetarski transparent na kojem piše Uefa, zašto toleriraš nepravednost HNS-a, naje.... zbog polufinala '98.

A u mnoštvu transparenata koje nose nazočni između ostalih piše HNS je gotov!, ZG=BG, Zašto lažeš Borovec?, Nije ni Musolini, nije ni Tito, neće ni Mamić, Hrvatski sportski savezi najveće kukavice ... i drugi. Sudionici skupa izvikivali su pogrdne uzvike na račun HNS-a i njegovih čelnika.

Skup je počeo sviranjem hrvatske himne i minutom šutnje kojom je odana počast nedavno preminulom legendarnom vrataru Hajduka Ratomiru Vučkoviću te navijaču Hajduka Grubišiću Čabi koji je preminuo prije godinu dana, a bio je jedan je od inicijatora akcija za ravnopravnost Hajduka u hrvatskom nogometu.

Među nazočnima su bili predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, predsjednica NO Hajduka Branka Ramljak i predsjednik Skupštine Hajduka Vinko Radovani.
Nakon njihovog govora, ali i govora koji su održali Ivo Bego Goran Vučević i Nikola Koceić Bilan na Rivi je uslijedio i koncert splitske grupe Kuzma i Shaka Zulu. Točno sat i pol vremena nakon početka u 15.30 s govornice je rečeno kako je prosvjedni skup završio. Prosvjednici su pozvani da se u miru raziđu što su i napravili, te je u tom trenutku na jednom od trajekata koji su ulazili u luku na palubama upaljeno nekoliko bengalki u znak potpore. Inače, današnji prosvjed su glasnim trubljenjem poduprli brodovi koji su se nalazili u luci, ali i veliki broj vozača.

Torcida: Nemamo namjeru ići na Poljud

Sudionici prosvjeda su se dostojanstveno razišli, dobar dio njih po okolnim kafićima, ponajviše na Cankarjevoj poljani pored starog igrališta Hajduka, gdje će putem TV ekrana pratiti utakmicu između Hajduka i Zagreba. Ta se utakmica u 17 sati igra na Poljudu i to bez gledatelja zbog HNS-ove kazne Hajduku.

Klub navijača Hajduka opovrgnuo je napise da će se nakon prosvjeda uputiti na stadion Poljud i ući na tribine gledati utakmicu 17. kola Prve hrvatske nogometne lige Hajduk-Zagreb. Utakmica se, po odluci HNS-a, igra bez gledatelja.

Prosvjed pod nazivom 'Kontra mraku, kontra sili' počet će i završiti na Rivi. Mirno ćemo prosvjedovati, priopćeno je iz Torcide prije prosvjeda. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar pozvao je također  sve koji će sudjelovati u prosvjedu Torcide da budu dostojanstveni.