[VIDEO] Švaljek u večernjem Dnevniku: Odluke donosim samostalno

Akcijom Agram Milan Bandić maknut je - bar privremeno, iz političke igre. Čelno mjesto Zagreba ostalo je prazno, a iz sjene jednog od najvećih igrača društveno-političke scene istupila je njegova zamjenica Sandra Švaljek. Ključevi glavnoga grada sad su u njezinim rukama.

S gradonačelnikom Bandićem ću rado popiti kavu, no međutim gradonačelnik Bandić je mene opunomoćio da prema vlastitoj prosudbi donosim sve odluke samostalno. Imam vrlo kvalitetne suradnike na čiju pomoć mogu računati tako da odluke donosim, doduše u konzultaciji s većim brojem ljudi, ali potpuno samostalno, rekla je Sandra Švaljek gostujući u večerenjem Dnevniku.

Prijedlog proračuna za 2015. godinu upućen je u proceduru u gradskoj skupštini. Osnovna značajka tog proračuna su bitno smanjeni rashodi za 450 milijuna kuna. To je otprilike 7% pad rashoda u odnosu na 2014. što je posljedica prije svega izmjena zakona, i to zakona o porezu na dohodak i zakona o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave. Ukupno zbog izmjena zakona gradski prioračun će ostati bez oko 780 milijuna kuna. To odgovara iznosu od oko 12% prihoda iz 2014. godine, rekla je.

Zbog toga morali smo predvidjeti dosta mjera uštede. Prije svega uštede se odnose na tzv. nabavu dugotrajne imovine ili kapitalne rashode. Morali smo pronaći i način za uštede na brojnim drugim stavkama od tekućih donacija do sufinanciranja programa u sportu i kulturi. Financiranje Dinama i ostalih klubova još nije odlučeno. Nakon što se donese gradski proračun za 2015. Savez sportova grada Zagreba izradit će program sufinanciranja potreba u području sporta i tada će se znati što će se i u kojoj mjeri financirati, ističe Švaljek.

Prodaja nekretnina nije ni u kojem slučaju rasprodaja. Naprotiv, radi se o aktiviranju imovine koja je do sada bila neaktivna i nije bila privedena svrsi. Radi se o imovini kao što su terme Blato, blok Badel, Zagrebčanka, Gredelj, prostor zagrebačkog velesajma. Taj prostor ne donosi adekvatne prihode gradu, a nije bio niti u razvojnoj funkciji jer temeljem tog prostora nije došlo do zapošljavanja, kazala je.

Od 2013. godine traje proces restrukturiranja holdinga. On se provodi na način da se traži način za uštedu, a ne restrukturira se povećanjem prihoda i cijena. Tako će biti i 2015. godine. Neće doći do potrebe za povećanjem cijena komunalija. Za čelnika Zagrebačkog holdinga bit će uskoro raspisan javni natječaj.Neki projekti će se odgoditi ili će se smanjiti obujam nekih projekata, npr. žičara do sljemena financirat će se sredstvima Europske unije, istaknula je. Dodala je da ima ambicije za društveni angažman. Volim poticati pozitivne promjene, posebno u području gospodarstva, zaključila je zamjenica takozvanog protokolarnoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Zbog Vladine politike poreznih reformi, gradovi diljem Hrvatske od Nove godine na leđa građana ipak prebacuju nove financijske obveze. Split je odlučio povećati komunalne naknade za 10%, a grad Zagreb priprema niz bolnih rezova. Evo kome će najviše uzeti.

Vladino porezno rasterećenje za gradske je proračune izravan udar! Najveći gubitnik je onaj s najvećim proračunom, a to je Grad Zagreb. Njegov proračun je ove godine bio 7,3 milijarde kuna, a za iduću godinu će biti 6,85 milijardi kuna, odnosno 450 milijuna kuna manji. Gubitak od 12% prihoda nastao je zbog Vladine porezne reforme, koju gradske vlasti nazivaju protuustavnom, Zagrepčani će itekako osjetiti.

Gradske vlasti tvrde da neće zadirati u socijalna prava, barem ne izravno, no možda će smanjivanjem nekih subvencija građani ipak dobiti po džepu. Uštede će se morati ostvariti odustajanjem od projekata najavljenih za 2015. godinu. Upitne su nove fontane, žičara, kongresni centar, pa i obnova Dolca te maksimirskog stadiona.