Otvorenje izložbe "Projekt Ilica"

U HDD Galeriji u Zagrebu otvara se izložba "Projekt Ilica" koja na jednom mjestu okuplja sve aktivnosti dosad realizirane u sklopu istoimenog istraživačkog, radioničkog i kolaborativnog projekta koji objedinjuje dizajn, tradicionalne obrte i lokalnu zajednicu.

Projekt adresira problem nestajanja lokalnih radnji i obrta u Zagrebu iz specifičnog dizajnerskog rakursa, nastoji detektirati već postojeće lokalne resurse te ih strateški povezati u nov, funkcionalan i živ organizam koji će proizvoditi nove vrijednosti. Iz zagrebačke Ilice, pred suvremenim zapadnjačkim trendovima i utjecajima kulture tranzicije, iseljavaju autentični tradicijski obrti i trgovine stare škole, a u njezin se identitet upisuju napušteni izlozi i unificirana ponuda europskih brendova.

Projekt Ilica su inicirale dizajnerice, članice Umjetničke organizacije Oaza, i same stanovnice Ilice, kao reakciju na postojeći proces nestanka dijela kulturnog identiteta ulice na potezu između Britanskog trga i Trga Francuske revolucije, od broja 50 do 150.

Dugoročni cilj projekta, kojem je ideja da se u procesu dizajna, od ideje do prodaje proizvoda i rekreacije fragmenata identiteta gradske četvrti koriste isključivo lokalni i lako dostupni materijalni resursi i znanja njezinih stanovnika, jest kreiranje održivih modela koje je uz male modifikacije moguće primijeniti na četvrti drugih gradova Hrvatske.

Izložba je otvorena do 12. prosinca.