Književni klub Booksa obilježava deset godina postojanja

Zagrebački književni klub Booksa obilježava deset godina postojanja tijekom kojih je od prijateljskog projekta postao jedno od središnjih mjesta zagrebačke kulturne scene i inspirativna mješavina klupskog prostora, mjesta za druženje, povezivanje i rad.

Želja nam je bila voditi malu, nezavisnu knjižaru s probranim naslovima i organizirati pametan i zanimljiv program u koji će se ljudi uključivati svojim pitanjima, komentarima i idejama, kazala je za Hinu voditeljica kluba Vanja Bjelić Pavlović, uz Miljenku Buljević i Maju Župan jedna od osnivačica Bookse.

U Zagrebu je nedostajao prostor u koji bi čovjek mogao doći sam i upoznati se s novim ljudima, mjesto s takvom atmosferom u kojoj je to moguće, bez da itko ikoga čudno gleda, pojasnila je.

Booksin je program s godinama rastao pa su tako promocije i razgovori s piscima, urednicima i kritičarima dopunjeni glazbom, kreativnim radionicama, prezentacijskim programima, a klub je postao popularno mjesto druženja, sastanaka, učenja, čitanja i pisanja.

Tako se klub koji su prije deset godina na adresi Martićeva 14d pokrenule Bjelić Pavlović, Buljević i Župan pod egidom udruge za promicanje kultura Kulturtreger, od male knjižare s profiliranom ponudom lijepe književnosti u međuvremenu pretvorio u prepoznatljiv klupski prostor s bogatim programom i čvrstom pozicijom na kulturnoj sceni Zagreba.

Udruga Kulturtreger vodi i portal za književnost booksa.hr a na istoj adresi je i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture kojemu je svrha prikupljati i dokumentirati sve što se proizvodi na nezavisnoj kulturnoj sceni i što je na njoj nastalo u proteklih dvadeset godina.

Uz brojna imena istaknutih domaćih i stranih umjetnika, Booksa je u deset godina ugostila i brojne festivale, umjetničke inicijative, udruge i aktiviste, i iz nekog razloga inspirira mnoge da pokrenu svoje vlastite programe ili projekte, dodala je Bijelić Pavlović.

Važnu obljetnicu Booksa će proslaviti cjelomjesečnim slavljem koje počinje u petak 5. prosinca velikim slavljeničkim tulumom koji će ujedno označiti početak kampanje prikupljanja sredstava za nužne popravke u klubu.

Želja nam je od naše publike i simpatizera prikupiti sredstva za malu obnovu kluba za ugradnju klime, kupnju novog ozvučenja i promjenu starog Booksina znaka iznad izloga. Klub puno košta i mi ga jako puno trošimo pa nam se čini da je ova obljetnica dobra prilika da pozovemo sve koji to mogu da nam pomognu učiniti ga još ugodnijim i ljepšim, pojasnila je Bjelić Pavlović.

Svoju će kampanju književni kombinat Booksa u petak pokrenuti na međunarodnoj crowdfunding stranici Indiegogo, uz glazbenu kulisu Zlih bubnjara ispred, a DJ Itch-a (CFSN) unutar kluba, a u akciji će kupnjom slavljeničkih memorabilija moći sudjelovati svi koji dođu na tulum.

Veliko druženje u petak ujedno je uvod u cjelomjesečni program kojim će se klub prisjetiti nekih starih programa, kao što je Pub kviz, ali i onih koji se još uvijek održavaju i unapređuju, poput Književnog budoara i Škrabice.

U utorak 9. prosinca u sklopu Radionice kreativnog pisanja Zorana Ferića svoje će priče čitati njezini nekadašnji polaznici a danas "pravi pisci". Kroz dosadašnjih deset radionica prošlo je više od stotinu polaznika, a mnogi od njih kasnije su objavili svoju prvu knjigu.

U četvrtak 11. prosinca na redu je glazbeni program Škrabica koji su pokrenuli Nina Romić, Ante Perković i Luka Belani, a danas ga vodi Adam Semijalac, poznatiji pod pseudonimom Bebe Na Vole.

U obljetničkom Književnom budoaru, najdugovječnijem Booksinu programu, u četvrtak 18. prosinca nastupit će srpski pisac, reper i kolumnist Marko Šelić Marčelo. Budoar je u deset godina ugostio preko stotinu domaćih i stranih književnika, urednika, kritičara, filmaša, likovnjaka, konceptualaca, stripaša.

U petak 19. prosinca u Booksu će se, na jedan dan, vratiti Pub kviz, a pitanja za njegovih pet rubrika trivija, opća kultura, književnost, glazba i film taj će puta osmisliti ekipa Minimax, finalisti Booksine Lige prvaka, a vodit će ga Ana Stunić.

Kao posljednji obljetnički program najavljena je predbožićna akcija Mala donacija, super poklon! koja počinje u utorak 23. prosinca a u sklopu koje će se za donaciju od deset kuna moći odabrati neka od knjiga s Booksinih polica kao poklon za Božić dragim ljudima. Osim knjiga, u ponudi će biti i majice koje je pripremila udruga Futura daj šapu, koja se brine za napuštene gradske životinje, pa će se akcijom tako pomoći i napuštenim životinjama.

Vrata Bookse otvorena su šest dana u tjednu, pa svatko može od nje uzeti ono što mu najviše odgovara, a klupskih preko 12 tisuća članova potvrda su otvorenosti, uključivosti i tolerancije koju klub zagovara, kazala je Bjelić Pavlović.

Kao institucija koja nema osigurana sredstva za infrastrukturu i plaće zaposlenika, udruga Kulturtreger financira se programski. U tome ju podupiru Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Zaklada Kultura nova, dok su sredstva za organiziranje proslave desetog rođendana prikupljena zahvaljujući brojnim sponzorima.