[VIDEO] U Puli se 20. put sanjaju knjige

U Puli se i ove godine, i to 20. put, sanjaju knjige! Traje festival knjiga i autora na kojemu će se do 13. prosinca družiti s knjigom i zbog nje ljubitelji knjige i oni koji je stvaraju. Središnja tema je Prvi svjetski rat i njegovi odjeci u književnosti, likovnim i drugim umjetnostima, ali i utjecaj te velike teme na društvena zbivanja i živote pojedinaca.
U videoprilogu pogledajte razgovor iz emisije Hrvatska uživo s Magdalenom Vodopijom, direktoricom Sajma, i književnicom Milanom Vuković Runjić.

Dvadeseti Sajam knjige u Istri posjetiteljima nudi rekordnih 117 događanja - promocija, okruglih stolova, izložbi, stručnih skupova i panel diskusija u kojima će sudjelovati 350 domaćih i inozemnih autora. Ovogodišnje izdanje okuplja najznačajnija imena srednjoeuropske kulturne scene, suvremene književnike, povjesničare, kulturologe i umjetnike, a tematsko odredište 20. sajma prati još jedno obilježavanje sto godina od početka prvog svjetskog rata, kalendarski nazvano - 1914.

Tijekom sajma očekuje se dolazak u Pulu svjetske književne scene, od ukrajinske spisateljice Oksane Zabužko i najznačajnije suvremene ruske književnice Ljudmile Petruševske do francuskog pisca i redatelja Philippea Claudela, austrijskog književnika Josefa Winklera te talijanskog književnika Claudia Magrisa. Osim njih, na sajam su svoj dolazak potvrdili i brojnih hrvatski književnici, publicisti teoretičari i povjesničari poput Miljenka Jergovića, Igora Mandića, Darka Dukovskog i Ognjena Sviličića.

Sa(n)jam knjige u Istri ove godine u žarište događanja postavlja strip. Tako će u programu "Jučerašnji svijet u stripu" gostovati značajni domaći i inozemni strip crtači i autori grafičkih novela koji obrađuju temu prvog svjetskog rata te povijest 20. stoljeća.

Obljetnički 20. sa(n)jam naglasit će svoj jubilej u gotovo svim tradicionalnim programima kao što su Doručak s autorom, Bertijev program: ljubav na drugi pogled, Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese te Istra ispod kore".

Zadnjega dana Sajma održat će se dvije dodjele nagrada - Kiklopa i čitateljske nagrade dr. Ivo Borovečki. Tijekom sajma bit će predstavljene nove knjige, uz ostale, Ante Tomića, Milane Vuković Runjić, Dževada Karahasana, Dragana Velikića, Vjerana Zuppe, Predraga Fincija i Teofila Pančića.