'Rat u Siriji bit će dug i težak'

Sirijski sukob bit će težak i dugo će trajati, a sirijska vojska ne može istodobno biti posvuda, kazao je predsjednik Bašar al Asad u intervjuu objavljenom u francuskom Paris Matchu.

Asad je rekao da nitko ne može predvidjeti kada će završiti rat s pobunjenicima koji ga žele svrgnuti s vlasti, no smatra da neprijatelji nisu uspjeli dobiti potporu naroda dopustivši vojnim snagama da napreduju. 

Sirijski diktator smatra da američki zračni napadi koji se od rujna vode u Siriji predstavljaju "protuzakonitu intervenciju" te da nisu utjecali na borbu protiv džihadista Islamske države protiv vladinih snaga. Sirijska vojska ne može biti posvuda istodobno. Kad nema vojsk,e teroristi koriste prigodu da bi prešli granice i prešli s jednog područja na drugo, rekao je za francuski časopis.  

Ovdje je riječ o terorističkim skupinama koje se infiltriraju u gradove ili sela. Dakle, smatram da će ovaj rat biti težak i da će dugo trajati, kazao je sirijski predsjednik. Također, nijekao je postojanje izravne koordinacije između sirijskih vojnih snaga i međunarodnih koalicijskih snaga koje predvodi SAD u borbi protiv IS-a unatoč tomu što su ciljevi jednih i drugih područja pod kontrolom džihadista. Nema izravne koordinacije. Borimo se i 'napadamo' terorizam posvuda, bez obzira na to što SAD ili koalicijske snage rade, kazao je. 

U rijetkom intervjuu za zapadne medije sirijski je predsjednik napade savezničkih snaga nazvao "tek kozmetičkima". Na pitanje vidi li vlastiti odlazak s vlasti odgovorio je: Država je poput broda. Kapetan posljednji ostaje na njemu usred oluje. Iskoristio je prigodu da opovrgne procjene UN-a o prema kojima je u sukobu od 2011. smrtno stradalo oko 200.000 ljudi, tvrdeći da su brojke objavljene u medijima pretjerane.