Besplatno i svečano - posebno živ dan u MSU-u

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti svečarski je i posebno živ dan. Slavi se 5 godina od useljenja u novu zgradu te 60 godina od osnutka muzeja. Događaja je mnogo, program traje do 23 sata. Ulaz je besplatan. S time da postav možete razgledati do 20 sati, nakon toga je plesnjak.

Program obilježavanja MSU Dana
počeo je u 11 sati, a završava u 23 sata plesnjakom s glazbom iz pedesetih, koja će podsjetiti na vrijeme kada je kao Gradska galerija suvremene umjetnosti Muzej još djelovao na Gornjem Gradu. Tijekom cijeloga dana za posjetitelje su osigurana besplatna stručna vodstava po stalnom postavu i aktualnim izložbama Julija Knifera i Toše Dabca.

Tradicionalno, muzejski kafić dobio je novi izgled - projekt "Untold/Neizrečeno" Irene Hodzić s interaktivnom bazom za igru koja okoliš Muzeja koristi kao kulisu za avanturu sjećanja i maštanja. Različite tehnike štampanja, laserskog reza te strojnog veza centriraju prostor oko umjetničke knjige inspirirane gradom i njegovim stanovnicima.

U sklopu međunarodnog istraživačkog i izložbenog projekta Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse otvoren je BAUNET Cafe, koji je zamišljen kao novo mjesto druženja, kreativnih ideja i zabave gdje će se goste uvesti u svijet umjetnosti Bauhausa, što je priprema za veliku izložbu na tu temu koja će se održati iduće godine.

Po otvorenju tamo je predstavljena opsežna dvojezična knjiga Borisa Ljubičića "Samo plakati", presjek autorova opusa na području grafičkog dizajna od sedamdesetih do danas, a potom i knjiga Aide Abadžić Hodžić "Selman Selmanagić i Bauhaus", prva monografija o tom arhitektu, urbanistu i dizajneru te Ljerke Schiffler "Josip Vaništa: beskonačni štap. U čast Manetu".

Atelijer Kožarić ugošćava program "Naša draga Marica/Rezanje Sljemena" koji se bavi tzv. malim ljudima u Kožarićevu opusu, a već tradicionalna bijenalna manifestacija MUVI: muzeji-video-film predstavit će se nizom radova koji spajaju filmsku i muzejsku djelatnost.

Na južnom platou priređen je kuharski show s Vlastom Delimar i Snježanom Pintarić, u predvorju Muzeja pušta se snimka performansa "Moja prva art učiteljica", svibanjskog susreta Josipe Lisac i Vlaste Delimar, a na Medijskoj fasadi i u predvorju prikazuju se video radovi o MSU.

U restauratorskoj radionici predstavlja se zbirka strastvenog sakupljača Benka Horvata - 611 predmeta od čega je najveći dio arheološki materijal i manji slikarska i grafička djela nastala od 15. do 18. stoljeća, a u dvorani Gorgona eksperimentalni projekt Bojana Gagića "Meandrofon", posvećen Juliju Kniferu.

Organiziran je i poseban program za djecu - predstave "Rođenje" Dražena Šivaka i premijera "Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" Ane Đokić. Otvorena je i izložba dječjih radova nastalih uz Kniferovu izložbu, dok se kreativna radionica bavi božićnim ukrasima i lutkicama za kućno kazalište.