Otvoren 12. Human Rights Film Festival

U zagrebačkom kinu Europa otvoren je 12. Human Rights Film Festival, i to filmom 'Ljubav je čudna stvar' redatelja Ire Sachsa, jednog od najintrigatnijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Priredba privlači i filmaše i publiku te često otvara teme koje opterećuju današnje društvo i svijet u cjelini.

Na festivalu će u glavnom programu biti prikazano 28 novijih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, među kojima premijerno i neka od najzapaženijih ovogodišnjih ostvarenja.

Program 12. Human Rights Film Festivala

Među njima je i premijera canneskog pobjednika 'Zimski san' Nurija Bilgea Ceylana, potom nastavak kultnog dokumentarca 'Čin smaknuća' Joshue Oppenheimera, 'Pogled tišine' kao jedan od najvažnijih dokumentaraca godine, te niz drugih naslova koji su međunarodno ili u regiji obilježili filmsku godinu - afrički film 'Timbuktu' i kosovski 'Tri prozora i vješanje'.

U popratnom programu Festival surađuje s Uredom za informiranje u Hrvatskoj Europskog parlamenta Panorama Saharov, vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Dobitnik nagrade za 2014. je Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u DR Kongo. Festival će se u zagrebačkom kinu Europa održati do 14. prosinca, a od 11. do 14. prosinca u smanjenom opsegu u riječkom Art-kinu.

Ulaz na sva događanja je besplatan.