Otvaranje šetnice na zidu Dioklecijanove palače u Splitu

Obnovljena šetnica na sjevernom zidu Dioklecijanove palače, dužine 170 metara, u što je do sada investirano gotovo 2,2 miljuna kuna, bit će otvorena za besplatne posjete građana od 16. do 20. prosinca. Od početka 2015. krenut će se i s komercijalnim posjetima građana i turista, najavljeno je u Splitu.

Šetnica je na visini 15 metara iznad zemlje, a izgrađena je u 16. stoljeću kao ophod nad sjevernim zidom Dioklecijanove palače za tadašnju obranu Grada Splita, rekli su na konferenciji za novinare zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević i ravnateljica Muzeja Grada Splita Elvira Šarić-Kostić.

Novinarima je nakon konferencije omogućen pristup šetnici s koje se detaljno vidi stara splitska gradska jezgra u kojoj dominiraju zvonik katedrale Sv. Duje, a ispod zidina na kojoj je šetnica u neposrednoj je blizini spomenik Grgura Ninskog kipara Ivana Meštrovića, koji je jedan od spomeničkih zaštitnih znakova Splita, i koji će novoobnovljen i sa osvjetljenom okolinom biti otvoren u travnju 2015. godine.

I šetnica na sjevernom zidu Diokelocijanove palače također će biti osvjetljena čime će se stvoriti poseban ugođaj za posjetitelje u noćnim satima, a skupa s obnovljenim spomenikom Grguru Ninskom činit će jednu novu vizualnu cjelinu Splita.

Otvaranjem šetnice na sjevernom zidu Diokecijanove palače Split dobija jednu novu kulturno-turističku atrakciju koja će povećati broj posjetitelja našem gradu, i pružiti dodatna saznanja o hrvatskoj kulturnoj baštini i našim građanima i turistima, istaknuo je Kovačević.

Šetnicu je Grad Split dao na upravljanje Muzeju Grada Splita koji je u stopostotnom vlasništvu Grada. Kroz komercijalnu upotrebu ovog dijela šetnice omogućit će se njeno samofinaciranje.

Elvira Šarić-Kostić je istaknula da će se prilikom posjeta građana šetnici na sjevernom zidu Dioklecijanove palače od 16. do 20. prosinca ove godine posjetitelje anketirati kako bi se dobile povratne informacije što još trebati poduzeti za realizaciju komercijalnih posjeta koje će se uvesti 2015. godine.

Već sada znamo da će posjeti biti u skupinama do 15 osoba, koje će voditi stručna osoba radi edukacije posjetitelja, ali i radi njihove sigurnosti jer je šetnica uska, dodala je.