Službeno je - BDP pao 12. tromjesečje zaredom

I službeno je potvrđeno - hrvatsko gospodarstvo palo je 12. tromjesečje zaredom. Predstavnici Državnog zavoda za statistiku prijepodne su objavili da je BDP u trećem kvartalu manji za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći realni pad BDP-a zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, za 7,5 posto, te graditeljstvu, za 6,5 posto. Porasla je vrijednost u prerađivačkoj industriji za 2,9 posto. Trgovina, prijevoz i skladištenje te smještaj, priprema i usluživanje hrane pridonijeli su s 0,8 posto.

U djelatnostima informacija i komunikacija zabilježen je pad za 1,4 posto, a u financijskim i djelatnostima osiguranja za 0,2 posto. U poslovanju nekretninama zabilježen je, pak, pad za 0,9 posto, a u djelatnosti javne uprave i obrane, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi za 0,8 posto u odnosu na treće lanjsko tromjesečje.

Izdaci za potrošnju kućanstava u trećem tromjesečju pali su za 1,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su izdaci za potrošnju države pali za 1,4 posto. Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je, pak, 3,6 posto. S druge strane, izvoz roba i usluga porastao je za 4,1 posto, zbog rasta izvoza usluga za 2,9, a robnog izvoza za 5 posto. Uvoz roba i usluga porastao je za 3,2 posto, zbog rasta robnog uvoza za 2,8 te uvoza usluga za 5,4 posto.