Boureku nagrada za životno djelo HDLU-a

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) dodijelilo je svoje godišnje nagrade. Dobitnik Nagrade za životno djelo je akademski kipar, režiser, autor crtanih i igranih filmova Zlatko Bourek, dok su ovogodišnje likovne nagrade dobili Danko Friščić i Davor Mezak za izložbu "Brod luđaka" te Vojin Hraste kao najbolji mladi umjetnik.

Nagrade su im dodijeljene na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici, no kako Bourek nije došao na dodjelu proslijedit će mu je predstavnici Moderne galerije, gdje mu je nedavno priređena retrospektivna izložba.

U obrazloženju nagrade, koje je napisao akademik Tonko Maroević, ističe se kako je raznovrsno i višedisciplinarno likovno djelo Zlatka Boureka impresivno količinom i dometima, od slikarstva do skulpture i crteža, kazališta i filma.

Prema njegovim riječima, Bourekovo djelo čini čast cjelokupnoj hrvatskoj kulturi, obogaćuje domaći imaginarni muzej prepoznatljivom osobnom stilistikom i gotovo neukrotivom inventivnošću, a vrlo je određeno prisutno i u međunarodnim razmjerima, pa mu je i nagrada Društva zasluženo dodijeljena.