[VIDEO] Radnici RIZ-Odašiljača prosvjeduju 16. put

Radnici RIZ-Odašiljača 16. put prosvjeduju ispred Sabora, a povod je odluka kojom je ravnatelj Državnog ureda za upraljanje drćavnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović stopirao odluke ministara gospodarstva i financija o povratu otetih dionica RIZ-u. Radnici RIZ-a potom su prosvjedovali i ispred sjedišta DUUDI-ja.

Prosvjed je organizirao Sindikat metalaca Hrvatske. Traže smjenu predstojnika toga ureda Mladena Pejnovića jer smatraju da je spriječio provedbu odluka dvaju resornih ministara o povratu otetih RIZ-ovih dionica. Glavna povjerenica Sindikata metalaca Marina Glokević istaknula je kako iče da je Pejnović ugrozio opstanak tvrtke, koja je samo ove godine proizvela robu vrijednu gotovo 80 milijuna kuna, i to najvećim dijelom za izvoz.


Na prosvjed djelatnika RIZ-Odašiljača regairali su iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Poručuju kako se na njih vrši pritisak s ciljem ostvarivanja određenih interesa, te se izvlače činjenice iz konteksta. Naglašavaju kako pozitivni propisi koji uređuju postupanje državnih tijela i reguliraju imovinsko pravne odnose u Republici Hrvatskoj, moraju za sve vrijediti jednako, iznimaka nema, pa tako ni za RIZ- Odašiljače.

'Nužno je istaknuti kako je DUUDI pokrenuo izradu Uredbe o radničkom dioničarstvu, no sami sindikati, SSSH, su tražili da se zaustavi procedura za donošenje Uredbe, dok se ne rješi Ustavna tužba. Nadalje, na predloženi prijedlog Ministarstva gospodarstva za donošenje Odluke Vlade RH o ustupanju cjelokupnog portfelja Društva u vlasništvu RH Društvu za jednu kunu pod uvjetom da ih društvo u roku od 6 mjeseci proda djelatnicima pod povoljnijim uvjetima, Državni ured je dao iscrpno i opsežno očitovanje. U njemu je nedvojbeno i jasno izneseno objašnjenje o nepostojanju osnove za donošenje predložene odluke Vlade sukladno čl. 46. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. Ujedno je predstavnicima radničkog vijeća i sindikata Društva RIZ Odašiljači predloženo da u suradnji s resornim Ministarstvom sudjeluju u definiranu novog i prihvatljivog prijedloga koji bi bio pravno i činjenično utemeljen', stoji u proiopćenju koje u cijelosti možete pročitati ovdje.