Književna nagrada Kamov Luki Bekavcu

Književnu nagradu Hrvatskoga društva pisaca (HDP) Janko Polić Kamov, vrijednu 10.000 kuna, koja se ove godine dodjeljuje prvi put, dobio je književnik Luka Bekavac za roman "Viljevo".

Nagrada Janko Polić Kamov uručena je Bekavcu u prostorijama HDP-a, a uz 10.000 kuna, ovogodišnji pobjednike dobio je i ključ Kamov, autora Davora Krelje.

Predsjednica prosudbenoga povjerenstva Andrea Pisac istaknula je kako kod Bekavca nema naracije u klasičnom smislu. "Viljevo" se, kako je rekla, doživljava istodobno kao misterij, triler i horor. Roman "Viljevo" objavila je zagrebačka nakladna kuća Fraktura.

Luka Bekavac rođen je 1976. u Osijeku. Radi na Odsjeku za komparativnu književnost u Zagrebu. Objavljivao je autorske tekstove i prijevode u mnogim časopisima.

HDP je ove godine ustanovilo Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku, u razdoblju od 1. rujna 2013. do 31. kolovoza 2014. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa 10.000 kn i statue umjetnika Davora Krelje. Dodjeljuje se prvenstveno za književnu izvrsnost, a promiče inovativnost u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu.

Ove godine za nagradu su se prijavila 53 književna djela, a prosudbeno povjerenstvo je u uži izbor uvrstilo, uz "Viljevo" Luke Bekavca, i "Nabrajanja" Aleksandra Huta Kone, "Bijelo, Žaba, Marjane, Marjane, Prolazi sve" Dubravka Mihanovića, "Stanje sumraka" Sibile Petlevski te "Serendipity" Milorada Stojevića.

Na današnjoj dodjeli nagrade Janko Polić Kamov koju financijski podupiru Ministarstvo kulture i grad Rijeka, najavljeno je da bi se nagrada mogla jedne godine dodjeljivati u Zagrebu, a druge u Rijeci.