Tri hrvatska filma na festivalu u francuskim Alpama

Na Šestom festivalu europskog filma Les Arcs, koji se do 20. prosinca održava u francuskim Alpama, u službenoj konkurenciji bit će prikazana dva hrvatska filma, "Takva su pravila" Ognjena Sviličića i "Kokoška" Une Gunjak, dok će se u industrijskom programu predstaviti "Zvizdan", novi film Dalibora Matanića.

Film "Takva su pravila" natječe se za nagradu Crystal Arrow s još jedanaest filmova, među kojima su i nova ostvarenja Susanne Bier te Petera Stricklanda, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Sviličićev film dosad je osvojio sedam nagrada na međunarodnim festivalima, među ostalim, u Veneciji, Varšavi, Cottbusu, Stockholmu i Minsku.

Kratkometražni film "Kokoška" Une Gunjak nastao je u njemačko-hrvatskoj koprodukciji i već ima 21 festivalsku nagradu. Na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Bosporu osvojio je nagrade za najbolji međunarodni kratkometražni film i najbolji scenarij, dok je glumica Iman Alibalić osvojila nagradu za najbolje dječje glumačko ostvarenje.

U programu "Work in progress" predstavit će se dugometražni igrani film "Zvizdan". Riječ je o tri priče o zabranjenoj ljubavi. Taj Matanićev film nedavno je dobio i potporu Eurimagesa.

Opsežnošću programa, s više od stotinu filmova, koncerata i drugih događanja, Festival europskog filma Les Arcs afirmirao se kao jedno od najvažnijih mjesta za promociju europskih kinematografija i umrežavanje europskih filmaša. Održava se u skijaškom centru Les Arcs u francuskoj Savoji.