Dodijeljen Kiklop 2014.

Posljednjeg dana 20. sajma knjige u Istri održano je proglašenje i uručenje knjižnih nagrada Kiklop za 2014. godinu.

Za urednicu ili urednika godine nagradu je dobio Kristijan Vujičić (Naklada Ljevak), a za prozno djelo godine Kiklop je (posmrtno) dodijeljen Mirku Kovaču za knjigu Vrijeme koje se udaljava: roman-memoari, u izdanju Frakture.

Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen je Larissi Kunić i Marieti Kola za knjigu Bez ljubavi i mržnje u izdanju nakladničke kuće Ljevak, a Kiklop za pjesničku zbirku godine osvojila je Irena Vrkljan za zbirku Koračam kroz sobu u izdanju Naklade Ljevak.

Knjigom eseja godine proglašena je knjiga Viktora Žmegača Europa x 10, a Kiklop za publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine pripao je Stipi Božiću za knjigu K2-trijumf i tragedija u izdanju V.B.Z.-a.

Za znanstvenu knjigu godine Kiklopa je osvojio Boris Senker za knjigu Uvod u suvremenu teatrologiju II.

Kiklop za knjigu godine za djecu i mladež dobili su Silvija Šesto (tekst), Davor Šunk (fotografija) i Ana Šesto (ilustracija) za knjigu Palac Sim palac Tam, dok je nagradu za prevoditelja godine dobio Mate Maras za knjigu Johna Miltona Izgubljeni raj u izdanju Školske knjige.

Kiklopa za oblikovanje knjige godine dobila je Ana Pojatina za oblikovanje knjige Irene Vrkljan Koračam kroz sobu, a za nakladnika godine Fraktura iz Zaprešića.

Prema odluci Upravnog odbora nagrade Kiklop za 2014. godinu, nagrada za životno djelo nije dodijeljena.

Knjižna nagrada Kiklop 2014. dodijeljena je za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2014. namijenjena ponajprije knjižarskoj prodaji.

Autorica statue Kiklop pulska je keramičarka i skulptorica Marina Orlić