Montažstroj ni nakon 25 godina nema prostor za rad

Montažstroj slavi 25. rođendan, a u petodnevnom obilježavanju kontinuiranog rada "5 dana za 25 godina", taj umjetnički kolektiv privremeno će se useliti u prostor Kulturno-informativnog centra (KIC), čime podsjeća da četvrt stoljeća od osnutka još nema svoj prostor i da su njihovi pokušaji da ga dobiju od Grada Zagreba završili bezuspješno.

U zadnje tri godine Montažstroj je registriran kao udruga pa smo pokrenuli proceduru za dobivanje gradskog prostora, no samo se vrtimo u krug i već 25 godina svaki nam je novi projekt kao prvi, rekao je Borut Šeparović, pod čijim umjetničkim vodstvom skupina djeluje od osnutka 1989.

Osim besplatnih programa, koji neće biti retrospektivni pogled u prošlost, već najava budućih projekata, Montažstroj će u KIC-u imati privremeni ured, u kojem će obavljati svoje svakodnevne poslove, izložiti dokumentaciju o pokušajima da dobiju prostor i obavljati razgovore s kandidatima prijavljenima na natječaj za radno mjesto producenta.

Montažstroj se od samih početaka profilirao kao angažirana umjetnička skupina koja predstavama, performansima, glazbom i akcijama komentira društvene pojave, no Šeparović kaže da je utjecaj umjetnosti na promjene, čak i kada se otvara prema društvenom angažmanu, relativno malen, no važniji je rad u kontinuitetu i različitim medijima.

U suradnji s Dokukinom KIC do 21. prosinca premijerno će se prikazivati dokumetnarni film "Potrošeni", u kojemu pedesetak osoba starijh od 55 godina u točno onoliko sekundi koliko imaju godina govore o najvažnijoj minuti iz svoga života.

Najavit će i dva nova projekta - 19. prosinca kazališni projekt "Crna knjiga", koji će se ostvariti iduće godine, a temelji se na zbirci više od stotinu svjedočanstava Udruge Franak o životima razorenima nakon uzimanja kredita u švicarskom franku, a za koji će se angažirati profesionalni glumci, te dan poslije "Nedovršeni projekt", u okviru kojega će arhitektica Dafne Berc predstaviti istraživanje o nedovršenom kompleksu Sveučilišne bolnice u Zagrebu, višedesetljetnom simbolu propadanja sustava hrvatskog javnog zdravstva.

Na sam rođendan, 22. prosinca, na datum kada je Montažstroj u vrijeme velikih političkih promjena prije 25 godina bez poziva u MSU izveo prvu umjetničku akciju i proglasio "teatralizaciju nogometne kulture", održat će se tribina "A gdje je revolucija, stoko?", koja će skrenuti pozornost na društveno-politički kontekst i mogućnost njegove sveobuhvatne društvene promjene. Na tribini će govoriti Dean Duda, Ivan Ergić, Marina Ivandić i Tomislav Klauški.

U sklopu rođendanske obljetnice svojim suradnicima, kojih je dosad bilo oko 350, Montažstroj će kao zahvalu dodijeliti orden u obliku logotipa Montažstroja, ćiriličnog slova Ž, a priprema i besplatnu aplikaciju za pametne telefone. Proslavu je prije nekoliko dana najavila premijera videospota "Komunizam", dio multimedijalnog projekta "A gdje je revolucija, stoko?".